Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment american pentru Etiopia privind starea de urgenţă

http://www.ibtimes.com/
Etiopia

Departamentul de stat american a avertizat marţi Etiopia, unul din partenerii Statelor Unite în estul Africii, asupra riscurilor generate de starea de urgenţă decretată duminică, pe fondul celor mai mari proteste din ultimii 25 de ani, transmite AFP. 

"Încurajăm guvernul etiopian să clarifice modul în care intenţionează să implementeze starea de urgentă declarată la sfârşitul săptămânii trecute, în special în privinţa măsurilor de urgenţă care permit arestările fără mandat, restrângerea libertăţii de exprimare, interdicţia adunărilor publice şi măsurile de interzicere a circulaţiei", a arătat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei SUA, John Kirby. "Chiar dacă aceste măsuri au scopul de a restabili ordinea, reducerea la tăcere a etiopienilor şi încălcarea drepturilor lor reprezintă o tactică sortită eşecului, care exacerbează doleanţele, în loc să le satisfacă", a adăugat el. 

Premierul etiopian Hailemarian Desalegn a decretat starea de urgenţă pe termen de şase luni, în timp ce mişcările antiguvernamentale declanşate în noiembrie anul trecut în centrul ţării, cu populaţie majoritar de etnie oromo, s-au extins din vară în nord, în rândul etnicilor amhari. 

Represiunile guvernamentale s-au soldat cu peste 500 de morţi, potrivit unor organizaţii pentru drepturile omului. Săptămâna trecută, manifestaţiile au devenit mai violente, îndreptându-se împotriva unor clădiri publice şi a unor obiective străine. Premierul a afirmat că intenţionează să reformeze sistemul electoral pentru a răspunde dezideratelor democratice ale protestatarilor, dar opoziţia nu mai este dispusă să crediteze regimul condus de Desalegn. 

Statele Unite consideră Etiopia o putere regională pe care contează în încercarea de aplanare a conflictelor din estul Africii, în special cele din Somalia şi Sudanul de Sud, notează AFP. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.