Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment ANSVSA: Carnea de porc din zonele afectate de pesta porcină africană nu poate fi transportată în statele membre UE

Agerpres
carne macelarie

Carnea proaspătă şi cea preparată precum şi produsele din carne de porc nu pot fi transportate către alte state membre ale Uniunii Europene dacă provin din zonele unde evoluează pesta porcină africană, a anunţat, vineri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), relatează agerpres.ro.

citește și: Detalii neștiute scoase la suprafață: Avere uriașă pentru noua șefă CSM!

De asemenea, este interzisă introducerea cărnii şi a produselor din carne din toate speciile dintr-o ţară terţă în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor.

"Având în vedere evoluţia pe teritoriul României a pestei porcine africane, aşa cum am mai informat, carnea proaspătă de porc, carnea preparată sau carnea tocată de porc şi produsele din carne care conţin carne de porc nu pot face obiectul transportului către alte State Membre, dacă provin din zonele cuprinse în Decizia Comisiei nr. 709/ 2014 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite State Membre ale UE. Totodată, vă informăm că introducerea cărnii şi a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o ţară terţă în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor, este interzisă", se arată în comunicatul Autorităţii.

Pentru a evita aplicarea unor măsuri restrictive de către personalul care îşi desfăşoară activitatea la nivelul aeroporturilor/ aerogărilor, înainte de a decide introducerea în bagajul de cală a unor astfel de produse alimentare (carne de pasăre şi condimente) pentru a putea fi transportate spre un alt Stat Membru al UE, pasagerii sunt obligaţi să se informeze cu privire la condiţiile stabilite în asemenea situaţii de către companiile de zbor, precum şi asupra reglementărilor specifice vamale, susţin reprezentanţii Autorităţii Veterinare.

"ANSVSA reiterează faptul că produsele alimentare, inclusiv carnea şi produsele din carne, trebuie să fie transportate numai cu mijloace de transport autorizate sanitar-veterinar de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în condiţii corespunzătoare de igienă şi de temperatură controlată pentru a nu compromite calitatea şi siguranţa acestora şi implicit pentru a proteja sănătatea publică", menţionează Autoritatea.

De asemenea, produsele alimentare, respectiv carnea şi produsele din carne trebuie să provină din unităţi autorizate/ înregistrate sanitar-veterinar supuse controalelor oficiale de serviciile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

În acest context, Autoritatea Veterinară a dispus măsuri suplimentare de control oficial, care au drept obiectiv verificarea condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor care produc şi comercializează produse de origine animală, condiţiile de depozitare şi transport, precum şi cerinţele referitoare la marcarea de identificare a produselor de origine animală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.