Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment APOCALIPTIC din Germania: Războiul comercial purtat de Donald Trump afectează economia mondială

criza

Banca centrală a Germaniei avertizează că este posibil ca economia ţării să se fi contractat pentru al doilea trimestru consecutiv, ceea ce ar însemna că cea mai mare economie a zonei euro a intrat în prima recesiune din şase ani, scrie Financial Times.

Economia germană s-a contractat cu 0,1% în trimestrul doi, iar situaţia nu a dat semne că s-ar îmbunătăţi de atunci, în condiţiile în care războiul comercial dintre SUA şi China, nesiguranţa privitoare la Brexit şi problemele din industria auto continuă să apese asupra creşterii.

Totuşi, banca centrală arată în raportul său lunar că „o recesiune în sensul unui declin clar, general şi susţinut nu este încă vizibilă“. În plus, „situaţia încă bună de pe piaţa muncii face ca perspectivele legate de venituri pentru consumatori să fie în continuare bune“.

La rândul său, ministrul german al economiei Peter Altmaier dă asigurări că Germania nu este în criză. „Este adevărat că industria germană orientată către exporturi este într-o fază de declin din cauza conflictelor comerciale şi a încetinirii economiei mondiale, dar nu suntem în criză! Ne aşteptăm deja la o creştere uşor mai mare de aproximativ 1% în anul următor.“

Negocieri eșuate - Victor Ponta, lovitură sub centură lui Ludovic Orban: 'Nu vom vota Guvernul PNL'

La rândul său, economia americană dă semne de încetinire. Producţia sectorului manufacturier american a scăzut în septembrie, sporind dovezile că încetinirea creşterii economiei mondiale şi tensiunile comerciale apasă asupra economiei generale, potrivit The Wall Street Journal.

Slăbiciunea celei mai mari economii a lumii s-a limitat în acest an la sectorul manufacturier şi investiţiile de business, dar semne în creştere sugerează că încetinirea s-ar putea extinde.

Deocamdată, însă, economia este pe creştere, iar preşedintele băncii centrale americane Jerome Powell dă asigurări că aceasta este „într-o poziţie bună“. Potrivit acestuia, economia este bine poziţionată în pofida unor riscuri şi este sarcina băncii centrale să o menţină în această poziţie, scrie Bloomberg.

În afară de riscurile menţionate de preşedintele Fed, un alt element mai puţin evident care trage în jos economia americană este Boeing, arată Megan Greene, economist-şef la Manulife Asset Management, într-o opinie publicată de Financial Times.

Între timp, efectele negative ale războiului comercial purtat de preşedintele american Donald Trump se fac simţite în fiecare colţişor al lumii, scrie Reuters.

„Toată lumea are de pierdut“, a avertizat Kristalina Georgieva, managing director al Fondului Monetar Internaţional, în cadrul reuniunii anuale a Fondului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.