Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment de la presedintele Comisiei Europene: Situatia din Grecia afecteaza si Romania

Présentation du bilan de la Présidence à Bruxelles, le 22 juin 2005

Presedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker a lansat un avertisment - situatia Greciei nu afecteaza doar zona euro, ci si state ca Romania si Bulgaria care si-au asumat un angajament de a adera la randul lor la moneda europeana. Tocmai de aceea Juncker a solicitat ca dezbaterile finale pe tema Greciei sa fie purtate cu toate statele membre.

"Problema pe care o analizăm priveşte toate cele 28 de state membre. Poate că ştiţi, poate că nu, dar situaţia de acum afectează Bulgaria, România şi alte state, aşa că ar fi incorect să-i excludem din dezbatere pe cei care nu sunt membri ai zonei euro", a declarat Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene.

In acest context, duminica a fost convocat un summit special la Bruxelles la care sunt asteptati sa participe toti liderii statelor membre, inclusiv presedintele Klaus Iohannis. Pana acum situatia Greciei a fost dezbatuta in special in Eurogrup, adica de reprezentantii celor 19 state care folosesc moneda europeana.

În cazul ieşirii Greciei din zona euro, moneda europeană s-ar putea devaloriza, situaţie resimţită implicit şi de Romania.

Oficialii greci au termen până vineri să vină cu propuneri concrete, în baza cărora creditorii internaţionali să le ofere un nou acord. Dacă acestea vor fi valide, vor fi înaintate creditorilor, apoi vor fi discutate în Eurogrup. Duminică, la summit, cei 28 de lideri vor tranşa soarta Greciei. Pe 20 iulie, elenii au de plătit o nouă tranşă de 3,5 miliarde Băncii Centrale Europene, însă aceşti bani pot veni doar de la creditori, informeaza romaniatv.net.

Duminică, cei 28 de lideri europeni vor tranşa soarta Greciei, liderii europeni avertizând că acesta este un termen-limită.

"Cruda realitate este că mai avem doar cinci zile ca să ajungem la un acord. În seara asta, trebuie să o spun răspicat: termenul-limită expiră săptămâna aceasta. Inabilitatea noastră de a ajunge la un acord ar putea duce la falimentul Greciei şi insolvenţa întregului său sistem bancar", a adăugat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.