Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, trage un semnal de alarmă privind carnea ambalată, după ce a observat tot mai des apariția unui lichid sangvinolent în exces în pachete. Într-un mesaj publicat pe Facebook, acesta a explicat că astfel de modificări pot fi indicii clare că produsul nu mai este sigur.
Potrivit lui Paul Anghel, acumulările de lichid pot fi asociate cu: depozitare necorespunzătoare; variații de temperatură în timpul transportului; prospețime îndoielnică; ambalare defectuoasă sau pierderea vidului.
„Dacă observați acumulări mari de lichid decolorat sau miros neobișnuit la deschiderea ambalajului, este recomandat să nu consumați produsul și să îl returnați magazinului, solicitând înlocuirea sau rambursarea”, a spus directorul general al ANPC.
Verificări extinse pentru carnea importată din UE
Avertismentul ANPC apare în același timp cu o decizie fermă anunțată de ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Acesta a cerut Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) să controleze toate loturile de carne de porc provenite din statele Uniunii Europene, în contextul riscului de răspândire a pestei porcine africane.
Ministrul avertizează asupra pericolului ca virusul să ajungă în țară prin importuri.
„Am solicitat ANSVSA ca pentru fiecare lot de carne adus din import să se facă verificări privind pesta porcină. Există riscul ca din afara ţării să aducem boala în România.
Să ştiţi că m-am aplecat foarte mult asupra acestui subiect şi am făcut numeroase analize la Ministerul Agriculturii, dar şi în teritoriu. Gândiţi-vă, de ce apare pesta porcină în gospodăria ţărănească? Poate exista un risc foarte mare de a importa carne de porc infestată”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, potrivit Agerpres.
Capacitate redusă de control, risc major
Florin Barbu subliniază că România verifică în prezent doar o mică parte din carnea adusă din afara țării, aproximativ 2-3%, din cauza limitărilor logistice.
Această situație crește probabilitatea ca produse contaminate să ajungă pe piață.






























Comentează