Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment dur pentru Macron! Aproape 100 de senatori francezi: 'Africa franceză se transformă în Africa chineză, rusă și americană'

politico.eu
macron

Un grup de senatori francezi a trimis o scrisoare deschisă președintelui Emmanuel Macron cu privire la eșecul intereselor în Africa. În opinia lor, "Africa franceză" devine "o Africă militară rusă, din punct de vedere economic, o Africă chineză și o Africă diplomatică americană".

Scrisoarea a fost semnată de 94 de parlamentari, inclusiv președintele fracțiunii republicane din Senat, Bruno Retayo, și președintele Comisiei Senatului pentru Afaceri Externe, Apărare și Forțe Armate, Christian Cambon (republicani). Scrisoarea a fost publicată în ziarul Le Figaro. Senatul francez este format din 348 de persoane.

"Astăzi, Niger, ieri Mali, Republica Centrafricană și Burkina Faso au respins Franța, trupele franceze și companiile franceze. După eșecul Operațiunii Barkhane, formațiunile paramilitare Wagner vin pe cheltuiala noastră", se arată în scrisoarea deschisă. Ei acuză PMC Wagner de încălcarea drepturilor omului și cred că compania este abordată de dictatori sau lideri care păstrează puterea "prin ralierea populației lor împotriva fostei puteri coloniale".

Se tem de acțiunile anti-franceze

Senatorii atrag atenția asupra faptului că această mișcare "extinde Africa subsahariană". Demonstrații și acțiuni anti-franceze au loc deja în astfel de "țări aparent apropiate precum Coasta de Fildeș și Senegal".

Parlamentarii au declarat că Guvernul francez a mascat eșecurile, acuzând disidenții de nostalgie pentru politica "Africii franceze", care implică tutela informală a fostelor colonii. "Africa, un continent prietenos, pare să-și fi pierdut înțelegerea Franței și îi contestă din ce în ce mai mult rolul și prezența", se arată în scrisoare. Senatorii i-au cerut președintelui să reconsidere politica din Africa.

Ministrul forțelor armate Sébastien Lecornu a răspuns acestei scrisori

Oficialul francez nu a fost de acord cu eșecul operațiunii Barkhane (desfășurată pentru a lupta împotriva grupurilor islamiste din Mali, Burkina Faso, Mauritania, Niger și Ciad). În același timp, el a recunoscut necesitatea de a "învăța lecții, ca în cazul tuturor crizelor și al tuturor operațiunilor militare".

Context

Senatorii au scris manifestul pe fondul rebeliunii din Niger. Armata l-a răsturnat pe președintele ales democratic la sfârșitul lunii iulie. Ministrul francez al Apărării, Sebastian Lecornu, a declarat anterior că nu există semne de implicare în rebeliune a celor de la Wagner. Luptătorii companiei operează oficial în Mali vecin și, potrivit rapoartelor mass-media, sunt prezenți și în Burkina Faso, care se învecinează și cu Niger. Toate cele trei țări sunt foste colonii franceze, toate având lovituri de stat militare. Potrivit Associated Press, rebelii din Niger au apelat deja la PMC Wagner.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.