Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment dur pentru Marea Britanie: Planul britanic pentru Brexit prezintă 'un real pericol'

brexit, bani

Acordul anunţat vineri de Uniunea Europeană şi Londra privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar european nu rezolvă o serie de îngrijorări esenţiale pentru mulţi oameni de la sud şi nord de frontiera irlandeză, a estimat vineri partidul republican irlandez Sinn Fein, transmite DPA. ''Brexitul este cea mai mare ameninţare pentru economia de pe această insulă. Deşi comunicatul (Comisiei Europene, n.r.) recunoaşte circumstanţele unice şi speciale legate de procesul de pace irlandez, de Acordul din Vinerea Mare şi de frontieră, el nu se ocupă de motive esenţiale de îngrijorare pentru mulţi cetăţeni, în special pentru naţionalişti care trăiesc în Nord şi cetăţeni din regiunea graniţei'', a subliniat preşedintele Sinn Fein, Gerry Adams, care este şi membru al parlamentului Republicii Irlanda, conform Agerpres.

În opinia sa, insistenţa premierului britanic Theresa May ca Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord să părăsească piaţa unică europeană şi uniunea vamală prezintă 'un pericol real şi concret care nu poate fi subestimat'. ''Acest lucru este în contradicţie cu însăşi declaraţia premierului britanic că nu va exista o frontieră economică dură'', a adăugat Adams.

Comisia Europeană a recomandat vineri trecerea imediată la faza a doua a negocierilor cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Executivul comunitar, care conduce negocierile pentru Brexit în numele celorlalte 27 de state membre ale UE, a estimat că au fost înregistrate 'progrese suficiente' cu privire la termenii 'divorţului' de Marea Britanie, deschizând calea pentru faza a doua a negocierilor referitoare la viitorul relaţiei dintre UE şi Londra. Acordul prevede că nu va exista o frontieră fizică - care ar presupune puncte de control şi controale vamale - între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, subiectul cel mai spinos al negocierilor din ultimele zile.

Progresele solicitate de UE au vizat trei dosare prioritare: frontiera între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, reglementarea financiară a 'divorţului' şi drepturile cetăţenilor din UE aflaţi în Marea Britanie şi ale cetăţenilor britanici pe teritoriul UE după Brexit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.