Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment ferm: Aproximativ 6.000 de jihadişti din Statul Islamic s-ar putea întoarce în Africa

SBS
ISIS

Aproape 6.000 de africani care au luptat în Orientul Mijlociu alături de organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI) ar putea să se întoarcă în Africa, a anunţat duminică, la Oran, în vestul Algeriei, comisarul Uniunii Africane (UA) pentru Pace şi Securitate, care a îndemnat ţările africane să se pregătească ”ferm” în vederea gestionării acestor întoarceri, relatează AFP, scrie news.ro.

”Rapoarte relevă prezenţa a 6.000 de combatanţi africani în rândul celor 30.000 de elemente străine care s-au alăturat acestei grupări teroriste în Orientul Mijlociu”, a declarat algerianul Smail Chergui, la o întâlnire pe tema luptei împotriva terorismului.

Statul Islamic a profitat de conflictul sirian, care a început în 2011 prin manifestaţii împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, şi a cucerit vaste teritorii în Siria şi Irak.

După o ascensiune fulgerătoare în 2014, când organizaţia extermistă a cucerit vaste porţiuni de o parte şi de alta a frontierei dintre cele două ţări, SI a proclamat un ”califat” în 2014 şi a atras mii de combatanţi străini.

Însă gruparea a suferit o serie de înfrângeri şi a pierdut toate teritoriile pe care le-a cucerit în Irak şi pe cea mai mare parte a celor asupra cărora deţinea controlul în Siria.

”Întoarcerea acestor elemente în Africa reprezintă ameninţări grave la adresa securităţii şi stabilităţii naţionale şi cere un tratament specific şi o cooperare intensă între ţările africane”, a apreciat Chergui, citat de agenţia de presă APS.

Comisarul UA pentru Pace şi Secuitate a îndemnat ţările vizate să ”schimbe informaţii cu privire la elemente armate care se întorc în ele”, în urma înfrângerilor în Irak şi Siria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.