Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment și din partea comandatului forțelor americane despre luptătorii SI: 'Sunt dispersaţi şi dezagregaţi, dar există conducere și luptători'

talibani

Comandantul forţelor americane din Orientul Mijlociu, generalul Joseph Votel, s-a aliniat duminică evaluării serviciilor de informaţii ale SUA conform căreia există în continuare "zeci de mii" de luptători ai grupării jihadiste Stat Islamic în Siria şi Irak, relatează CNN şi Reuters. Comentariile sale confirmă mărturia directorului Serviciilor Naţionale de Informaţii, Dan Coats, în faţa Congresului, o evaluare pe care preşedintele Donald Trump a respins-o public. "Sunt dispersaţi şi dezagregaţi, dar există o conducere, există luptători", le-a spus Joseph Votel jurnaliştilor care călătoresc cu el în Orientul Mijlociu în ultimul său turneu în funcţia de şef al Comandamentului Central al SUA, informează Agerpres.

Citește și: Canada este îngrijorată de noile strategii ale Rusiei în zona arctică, după ce armata rusă a reînceput patrularea la Polului Nord

Conform unui raport al ONU consultat săptămâna trecută de Reuters, se estimează că încă există aproape 18.000 de luptători ai Statului Islamic în Irak şi Siria, inclusiv până la 3.000 de luptători străini. Afirmaţiile vin, totuşi, în contextul în care luptătorii sprijiniţi de SUA sunt implicaţi în confruntări grele în ultima zonă din Siria unde Statul Islamic mai deţine controlul, în apropiere de graniţa cu Irakul. "Sunt foarte mândru de echipa forţelor de coaliţie pe care o avem la faţa locului şi care îi asistă pe partenerii noştri, forţele democrate siriene, în ceea ce va fi o luptă foarte grea", a spus oficialul militar american.

În privinţa retragerii SUA, anunţată în decembrie de Trump, Joseph Votel a spus ferm că toate trupele americane din Siria vor părăsi această ţară, dar nu a avansat public un calendar şi nici o dată limită. El a afirmat că retragerea celor peste 2.000 de militari americani va începe "probabil în câteva săptămâni", dar a precizat că acest lucru va depinde de situaţia din teren. "În privinţa retragerii, cred că suntem pe drumul cel bun, acolo unde am vrut să fim", le-a mai spus el jurnaliştilor. Totuşi, Joseph Votel a declarat că armata americană va continua să caute mijloace de a menţine presiunea asupra Statului Islamic şi sprijinul pentru forţele democrate siriene şi fără trupe terestre în Siria. El nu a precizat cum va fi făcut acest lucru.

Aceste comentarii vin în contextul în care Joseph Votel a început un turneu de adio de două săptămâni înainte de a renunţa la postul de şef al Comandamentului Central al SUA. Turneul său, care vine exact când SUA au început să pună în aplicare planul de ieşire din Siria, prin retragerea de echipamente, va cuprinde întâlniri cu lideri străini pentru a le mulţumi pentru sprijinul lor. Generalul Joseph Votel se retrage după 39 de ani de activitate în armata SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.