Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment macabru de la HRW - Masacrul de la Bucea ar putea fi pe scară largă

BBC
Bucha crime masacru Ucraina

Imaginile cu gropi comune care au apărut în Bucea, Ucraina, sunt „dezgustătoare", spune directorul executiv al Human Rights Watch. El avertizează că acest lucru „ar putea fi reprodus la scară foarte largă".

„Ceea ce se întâmplă în Bucea și în alte orașe din jurul Kievului ar putea fi reprodus la scară foarte largă. Și astfel, mesajul pe care încercăm să îl transmitem Kremlinului este: iată dovezile atrocităților. Dacă vreți să evitați răspunderea penală, domoliți-vă trupele", a declarat Roth într-un interviu pentru CNN, notează Mediafax.

Curtea Penală Internațională a stabilit deja o anchetă privind crimele de război din Ucraina, dar Roth a subliniat: „trebuie să ne mișcăm cât mai repede posibil" pentru a reduce cantitatea de dovezi pierdute.

„Din perspectiva crimelor de război ... nu este suficient să avem doar un cadavru. Trebuie să îți dai seama: de ce a murit acea persoană? În unele cazuri, primim mărturii despre oameni care au fost legați, care au fost executați. Aceasta este o crimă de război clară. Dar dacă cineva a fost ucis într-un schimb de focuri, trebuie să te uiți mai atent. Este posibil ca unii dintre aceștia să fi fost soldați, fie ucraineni, fie ruși”, a adăugat el.

Președintele SUA, Joe Biden, a calificat luni drept „crimă de război" atrocitățile care ar fi fost comise de forțele rusești la Bucea, însă nu a catalogat faptele drept „genocid".

Ca răspuns la remarcile lui Biden, Roth a declarat că nu ar trebui să imaginile din Bucea nu trebuie diminuate doar pentru că nu constituie genocid.

„O crimă de război este suficient de gravă. Unii oameni confundă limbajul și spun că este vorba de genocid. Nu am văzut încă genocid. Sper să nu ajungem la așa ceva în Ucraina", a spus el.

Când a fost întrebat dacă Putin ar putea fi tras la răspundere personal pentru presupusele crime de război, Roth a spus: „În principiu, da".

„Ceea ce trebuie dovedit este că el era conștient că aceste crime au avut loc. Bănuiesc că acest lucru poate fi dovedit și că nu a luat măsuri pentru a le opri", a continuat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.