Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment pentru Putin: Rusia va face parte din civilizația creștin-democrată, chiar daca liderii sai actuali nu vor asta

facebook.com
raetchi orban

Președintele Comisiei de Apărare a PNL, deputatul Ovidiu Raețchi, și-a lansat noua carte, “Soldatul Putin și Filozoful Dughin”, apărută la Editura Nemira. La lansarea de carte au participat și au luat cuvântul președintele PNL, Ludovic Orban, dar și generalii (r) Alexandru Grumaz și Virgil Bălăceanu.

“În ultimele două secole, Rusia a folosit trei ideologii expansioniste. Ideologia țaristă: naționalistă, imperialistă, panslavistă, ortodoxistă; ideologia comunistă: universalistă, imperialista, laică; ideologia Putin-Dughin: naționalistă, imperialista, eurasianistă, ortodoxistă. Ideologia dughinistă readuce in discutie conceptul de civilizație, inspirându-se din Huntington si încercând să impună ideea ca, din cauza identitatii comune ortodoxe, Rusia ar avea cumva drepturi asupra statelor din jur, inclusiv Romania. Dar Huntington profetea că România sau Bulgaria nu vor intra în NATO și Uniunea Europeană, tocmai pentru ca sunt state ortodoxe, diferite, ne-occidentale. Au intrat, pentru că, sigur, lucrurile sunt mult mai sofisticate decat isi imagina Huntington. Noi facem parte dintr-o civilizație mai largă, civilizația creștină, care, dupa Renastere, s-a transformat într-un proiect democrat, a devenit civilizația creștin-democrată. Rusia lui Dughin nu îsi admite inca apartenenta la acest spatiu comun, sustinand ca democratia liberala si crestinismul sunt incompatibile, dar în 10 ani, în 50 ani, va face parte vrând-nevrând, pentru ca democratia liberala decurge din crestinism si pentru că rădăcinile culturale sunt mai puternice decat proiectele politice”, a spus Raețchi.

Lansarea de carte a fost precedată de conferința ”România sigură. Provocări și oportunități de securitate ale României în context est-european”, organizată de Comisia de Apărare și Securitate a Partidului Național Liberal, împreună cu Institutul de Studii Populare, Fundația Hanns Seidel și Societatea Liberala.

În timpul conferinței s-au dezbătut teme care au vizat riscuri actuale precum propaganda, dezinformarea, fenomenul fake-news, tendințele secesioniste și extremiste și previziuni privind securitatea României în următorul deceniu. Printre lectori s-au numărat Iulian Chifu, președinte Centru pentru prevenire conflictelor și Early Warming,  Iulian Fota, general (r) Alexandru Grumaz, general locotenent (r) Virgil Bălăceanu, Ovidiu Raețchi, președintele Comisiei de Apărare și Securitate a PNL, dar și vicepreședintele PNL Ben-Oni Ardelean și deputații PNL Victor Paul Dobre și Cezar Preda.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.