Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AVERTISMENT SUA riscă `iarna cea mai întunecată` dacă nu vor îmbunătăţi reacţia la pandemie

Financial Times
sua coronavirus pandemie

Un avertizor de integritate care susţine că a fost înlăturat din postul său guvernamental pentru că a atras atenţia în legătură cu pregătirea insuficientă pentru coronavirus a declarat joi, într-o audiere în Congresul american, că Statele Unite s-ar putea confrunta ”cu iarna cea mai întunecată” din timpurile recente, dacă nu îşi va îmbunătăţi reacţia la pandemie, transmite Reuters preluată de news.ro

Vezi și: OFICIAL - Noile restricţii de circulaţie în starea de alertă. Apare o nouă declaraţie pe propria răspundere/ MODEL

La câteva ore după ce preşedintele Donald Trump l-a criticat pe Twitter, informatorul Rick Bright a fost audiat într-o comisie a Camerei Reprezentanţilor în legătură cu nivelul de pregătire pentru pandemie.

Luna trecută, Bright a fost înlăturat din funcţia de director al Biomedical Advanced Research and Development Authority, sau BARDA (Autoritatea pentru Cercetări Avansate în Domeniul Biomedicinei), în cadrul Departamentului pentru Sănătate şi Servicii Umane al SUA, responsabilă pentru dezvoltarea de medicamente pentru coronavirus.

”Ceea ce facem trebuie făcut cu atenţie, sub îndrumarea celor mai buni specialişti. Fereastra noastră de oportunitate se închide. Dacă nu vom reuşi să ne îmbunătăţim reacţia acum, pe bază ştiinţifică, mă tem să pandemia se va înrăutăţi şi va fi de lungă durată”, a afirmat Bright.

Pandemia a infectat aproape 1,4 milioane de oameni în Statele Unite, a omorât peste 82.000 şi a sufocat economia.

Vezi și: Lista tuturor măsurilor care trebuie respectate în timpul stării de ALERTĂ/ DOCUMENT

Bright a spus că nu va uita niciodată un email primit în ianuarie de la un furnizor american de măşti faciale medicale, care avertiza că există un deficit grav.

”A spus că suntem într-un mare impas. Lumea este. Trebuie să acţionăm. Şi am transmis acest mesaj la cel mai înalt nivel la care am avut acces în cadrul HHS şi nu am primit niciun răspuns”, a spus Bright.

Trump, care insistă pentru redeschiderea rapidă a economiei americane, a scris joi dimineaţă, pe Twitter, că Bright este ”un angajat nemulţumit”.

Preşedintele a afirmat că nu îl cunoaşte pe Bright care, ”cu această atitudine, nu ar trebui să mai lucreze pentru guvernul american.

La începutul acestei săptămâni, expertul în boli infecţioase Anthony Fauci a avertizat o comisie din Senat că o ridicare prematură a restricţiilor ar putea conduce la apariţia unor noi focare de infecţii cu coronavirus.

Trump a afirmat miercuri că avertismentul lui Faici nu poate fi acceptat.

Într-o plângere în calitate de avertizor de integritate depusă săptămâna trecută la o autoritate de reglementare guvernamentală, Bright a afirmat că a avertizat în privinţa coronavirusului în luna ianuarie şi a fost primit cu ostilitate de liderii HHS.

Bright, care luna trecută a fost redistribuit într-o nouă funcţie guvernamentală, a spus că a fost înlăturat din BARDA pentru că s-a opus eforturilor de a folosi medicamentele hidroxiclorochină şi clorochină pentru COVID-19.

Bright a afirmat luna trecută că guvernul american a promovat medicalentele ca un ”panaceu”, deşi ”în mod clar lipsesc dovezile ştiinţifice”.

Purtătorul de cuvânt al HHS, Caitlin Oakley, a contrazis afirmaţia lui Bright, afirmând marţi, într-o declaraţie, că acesta a fost transferat într-o funcţie unde i s-u încredinţat fonduro de circa 1 miliard de dolari pentru dezvoltarea de teste pentru diagnostice.

Subcomisia din Camera Reprezentanţilor l-a audiat joi şi pe Mike Bowen, co-proprietar al Prestige Ameritech, cel mai mare producător de măşti chirurgicale din Statele Unite.

Bowen este cel care i-a trimis emailul lui Bright, în ianuarie, avertisând că Statele Unite vor rămâne fără măşti faciale medicale, dacă nu va creşte producţia, potrivit documentelor incluse în plângerea de avertizor de integritate făcută de Bright.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.