Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertisment: Ungaria, în faţa unei furtuni perfecte

iStock
ungaria steag

Economia Ungariei se află în faţa unei furtuni perfecte, sună un avertisment recent, iar riscurile unui scenariu mai sever sunt în creştere. În cazul Poloniei, credibilitatea economică este în scădere, iar polonezii sunt din ce în ce mai pesimişti cu privire la viitor, scrie Ziarul Financiar.

„O furtună perfectă de şocuri loveşte economia ungară“, iar „riscurile unui scenariu mai sever sunt în creştere“, avertizează Oxford Economics într-un raport recent, potrivit Budapest Business Journal. Ungaria se confruntă cu cea mai ridicată inflaţie din UE în afara statelor baltice, are moneda cu cel mai rapid ritm de depreciere şi se confruntă cu perspectiva unei recesiuni anul viitor.

Poziţia ţării este mai fragilă decât cea a ţărilor vecine din Europa Centrală din cauza deficitelor fiscal şi extern ridicate şi volumului mai mare de datorii externe în valută, toate acestea sporind lipsa de încredere în forint, care a pierdut 13% din valoare până acum în acest an.

„Dezechilibrul extern în creştere puternică al Ungariei face economia acesteia deosebit de vulnerabilă. Iar datoria externă denominată în dolari şi euro a Ungariei se situează peste cea a ţărilor vecine, însemnând că aceasta suferă disproporţionat de pe urma deprecierii monetare“, se arată în raportul Oxford Economics.

În cazul Poloniei, încrederea scăzută în moneda locală, inflaţia sau declinul investiţiilor private sunt rezultate ale credibilităţii reduse a ţării, avertizează experţii Congresului economic OEES, notează Warsaw Voice.

„Credibilitatea economică este un fel de bun public care trebuie susţinut, nu distrus. Când puterea publică pierde credibilitatea economică, aceasta recurge la propagandă şi mituirea grupurilor importante intereselor politice. Aceasta duce la o scădere a încrederii în moneda locală şi la inflaţie, la diminuarea rezilienţei economiei la diverse şocuri, fiind de asemenea unul dintre factorii responsabili pentru nivelul foarte scăzut al investiţiilor private în economia poloneză din ultimii ani“, arată profesorul Jerzy Hausner, fost vicepremier, în prezent preşedinte OEES.

Potrivit raportului, credibilitatea economică a Poloniei a scăzut semnificativ în perioada 2019-2021. O consecinţă a acestui declin este persistenţa inflaţiei şi eficienţa scăzută a măsurilor antiinflaţioniste, în special politica monetară.

Experţii sugerează şi cum poate fi reclădită credibilitatea economică a Poloniei. Una din recomandări priveşte banca centrală, care ar trebui să-şi concentreze comunicarea pe problema readucerii preţurilor la niveluri stabile, şi nu să se implice în dispute politice.

Polonezii sunt din ce în ce mai pesimişti cu privire la viitorul lor. Un sondaj recent relevă că în doar o lună procentul celor care sunt pesimişti cu privire la viitor a crescut cu până la 11%. Până la 43% dintre polonezi sunt extrem de pesimişti. 56% dintre participanţii la sondaj declară de asemenea că trăiesc mai rău decât cu un an în urmă, iar până la 77% se tem să nu-şi piardă locul de muncă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.