Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

AVERTISMENTUL Angelei Merkel pentru cei care i-au jignit pe etnicii germani din România: 'Suntem aliați, dacă sunteți jigniți'

Angela Merkel

Cancelarul german, Angela Merkel, s-a întâlnit, joi, la Sibiu, cu reprezentanţii Forumului Democrat al Germanilor din România şi le-a multumit pentru faptul că sunt ”o punte” între România şi Germania, informează News.ro.

Citește și: VIDEO Klaus Iohannis a făcut SHOW la concertul la care a chemat-o pe Viorica Dăncilă: 'Acum, muzică și dans'

”Vă mulţumesc pentru că sunteţi o punte între ţările noastre, pentru faptul că menţineţi această moştenire culturală, acest patrimoniu. Noi vă susţinem şi, pentru profesorii care predau în limba germană, ministrul de stat pentru Cultură este de partea dumneavoastră, vă ascultăm dorinţele şi avem o ureche deschisă pentru dificultăţile pe care le aveţi. Vă mulţumesc pentru această călduroasă primire aici şi vă asigur şi vă spun în numele întregului Guvern, că suntem mândri că nu doar că trăim în Republica Federală Germană, că avem minorităţi germane, ci că vom povesti tuturor cum au fost întemeiate aceste minorităţi, cum trăiesc şi că trăiesc şi în altă parte şi că îmbogăţesc ceea ce noi numim în sens larg patrimoniul cultural german”, le-a spus Merkel, saşilor din România.

În plus, Merkel i-a sfătuit să transmită tradiţia mai departe, chiar dacă numărul lor s-a împuţinat.

”Ştim că nu mai sunteţi atât de mulţi, mulţi au plecat în Germania, dar noi avem relaţii bune şi acest lucru nu este atât de important şi dacă vom duce la bun sfârşit şi proiectele de infrastructură vom ajunge şi mai repede”, a mai spus Merkel.

La întâlnira de la sediul FDGR din Sibiu, aflat în apropierea Primăriei unde a avut loc summitul, au participat, printre alţii, preşedintele Klaus Iohannis, primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, preşedintele FDGR, Paul Porr, şi deputatul formaţiunii, Ovidiu Ganţ.

"Dumneavoastră apăraţi aceste valori democratice şi vă şi apăraţi şi noi încercăm cu toată puterea să vă sprijinim. Statul de drept, corectitudinea, protecţia minorităţilor, diversitatea culturală sunt cele care ne îmbogăţesc. Şi noi şi Comisia luăm cuvântul şi puteţi să porniţi de la faptul că noi suntem aliaţii dumneavoastră dacă sunteţi jigniţi sau dacă sunteţi acuzaţi. Acest lucru este valabil şi pentru alte minorităţi, cum este şi minoritatea romă", a declarat cancelarul german.

"Sibiul a avut o evoluţie foarte bună, în 2007 a fost Capitală culturală europeană şi acum are un rol important de a arăta că România este o democraţie", a afirmat ea.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că felul în care România îşi tratează minorităţile naţionale este un punct care poate să fie inclus cu "mare succes" în Agenda Strategică a Uniunii Europene pentru următorul mandat.

Preşedintele FDGR, Paul Porr, a acuzat faptul că în România reprezentanţi ai partidului de guvernământ duc o campanie împotriva reprezentanţilor forumului, acuzându-i că sunt "urmaşii unei organizaţii naziste".

"Chiar dacă între timp au fost purtate procese în această privinţă, iar rezultatul a fost favorabil, pentru că ni s-a dat dreptate de către CNDC şi CNA, această campanie devine tot mai grotescă. Chiar şi la televiziunea publică, care este finanţată de noi toţi cetăţenii României, aceşti calomniatori şi-au expus opiniile la ore de vârf, dar vom supravieţui acestor timpuri", a spus Porr, potrivit Agerpres.

Preşedintele Klaus Iohannis şi cancelarul german Angela Merkel s-au fotografiat cu reprezentanţii FDGR. Unii dintre aceştia au venit îmbrăcaţi în costume tradiţionale.

La ieşirea din sediul FDGR, şeful statului a făcut o baie de mulţime, salutându-i pe cei care îl aclamau.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.