Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentul că parazitul care mănâncă creierul, cu o rată a mortalității de 99%, ar putea ajunge în apa de la robinet

amiba

O amibă mâncătoare de creier ar putea ajunge cu ușurință în apa de la robinet, din cauza schimbărilor climatice, avertizează un expert de renume. Parazitul poate fi găsit la nivel mondial, dar este periculos doar în apele mai calde. Expertul spune că ar trebui făcute mai multe teste pe apa de la robinet pentru a verifica dacă există acest microorganism ucigaș.

Naegleria fowleri, care se poate ascunde atât în apa de la robinet, cât și în râuri, iazuri și lacuri, ucide până la 99% dintre persoanele care sunt infectate.

Parazitul microscopic pătrunde prin nas, se târăște prin pasajul nazal pentru a invada creierul, pe care apoi îl mestecă și îl distruge.

Simptomele inițiale pot include dureri de cap, febră și vărsături, înainte de a progresa și de a provoca o rigiditate a gâtului, confuzie și pierderea echilibrului.

Profesorul Naveed Khan, microbiolog, care are zeci de ani de experiență în cercetarea Naegleria și a altor amibele, a declarat pentru Daily Mail că rezultatul în marea majoritate a infecțiilor este "o să mori".

Parazitul care mănâncă creierul poate fi găsit la nivel mondial în apele dulci, dar este mortal pentru oameni doar atunci când trăiește în ape mai calde de 25-30 de grade. Deși este mai frecventă în climatele mai calde, profesorul Khan, care lucrează în prezent într-un laborator din Edinburgh, a mai observat Naegleria în stațiile de tratare a apei din Marea Britanie, în Londra și Nottingham. Asta a fost, însă, înainte ca apa să fie tratată.

Din cauza încălzirii globale, parazitul care mănâncă creierul poate ajunge în apa de la robinet

Dar a avertizat că riscul reprezentat de parazit, care nu se poate răspândi prin consumul de apă contaminată, ar putea crește odată cu schimbările climatice. Afirmații similare au fost făcute și în SUA, unde cazurile de Naegleria s-au răspândit spre nord în ultimele decenii. 'Având în vedere că Londra are acum vreme foarte caldă, cred că este o preocupare serioasă și aici', a declarat profesorul Khan.

În multe dintre infecțiile înregistrate, oamenii au contractat parazitul în timp ce înotau în apă dulce deschisă, cum ar fi lacurile și râurile din climatele calde. Profesorul Khan spune că este mortal pentru oameni doar atunci când temperatura apei crește la peste 30 de grade.

Temperaturile mai ridicate oferă un mediu mai favorabil pentru ca amiba să se transforme într-o "formă infecțioasă", unde dezvoltă un "cârlig" biologic pentru a se atașa la celulele care căptușesc nasul, ajutându-l în călătoria sa de a invada creierul. Odată ajunsă în creier, aceasta distruge țesuturile și provoacă umflături, ceea ce duce rapid la moarte în doar o săptămână. Simptomele apar rapid și pot fi confundate cu meningita, ceea ce înseamnă că pacienții riscă să nu fie depistați până când infecția nu este prea târziu pentru tratament.

Naegleria fowleri este denumită în mod obișnuit "amiba care mănâncă creierul", deoarece poate provoca o infecție rară și devastatoare a creierului numită meningoencefalită amibiană primară (PAM). De obicei, acesta infectează oamenii atunci când apa contaminată intră în organism prin nas. Odată ce amiba intră în nas, aceasta se deplasează spre creier, unde provoacă PAM, care este de obicei mortală.

În cazuri foarte rare, infecțiile cu Naegleria pot apărea, de asemenea, atunci când apa contaminată din alte surse (cum ar fi apa din piscine insuficient clorinată sau apa de la robinet încălzită și contaminată) intră în nas.

Nu vă puteți infecta prin înghițirea apei contaminate cu Naegleria

Cazurile de Naegleria sunt extrem de rare în țările dezvoltate, datorită apei clorurate și tratate corespunzător. Doar aproximativ trei persoane din SUA sunt raportate ca fiind bolnave în fiecare an. O persoană din Florida a murit după ce a fost infectată în martie anul trecut. Oficialii cred că aceasta s-a îmbolnăvit prin clătirea sinusurilor cu apă de la robinet care conținea amiba, având în vedere că băutul unei astfel de ape nu prezintă niciun pericol.

Cu toate acestea, profesorul Khan a declarat că, pe măsură ce verile din Marea Britanie se încălzesc încet-încet, riscul prezentat de parazit crește. Naegleria reprezintă un risc pentru persoanele care folosesc apa de la robinet pentru a-și spăla sinusurile, dacă apa nu este curată.

Dacă aveți de gând să vă curățați căile nazale, el sugerează să fierbeți mai întâi apa pentru a ucide orice microb și bacterie și să o lăsați să se răcească înainte de a o folosi rapid după aceea.

În timp ce lucra la un proiect de sănătate publică la stațiile de tratare a apei din Marea Britanie din Londra și Nottingham, între 2002 și 2008, profesorul Khan a găsit forma latentă a amibei mâncătoare de creier. Dar cercetătorii nu au găsit parazitul în nicio mostră de apă după ce aceasta a fost supusă procesului de tratare care o transformă în apă de la robinet. Cu toate acestea, profesorul Khan este îngrijorat că acest lucru s-ar putea schimba în viitor, pe măsură ce verile devin mai calde.

'Dacă există o problemă cu instalațiile sanitare, dacă țevile sunt prea vechi sau dacă apa călătorește pe o distanță lungă, clorul din apă se poate evapora până când ajunge în casă', a spus el reflectând la cazurile de parazit din Malaezia și Pakistan.

Naegleria fowleri devine mortală în 72 de la infestare

În cazul în care apare infecția, simptomele insectei care mănâncă creierul sunt greu de observat. Unul dintre primele semne este o simplă durere de cap, care, în mod natural, poate fi respinsă atât de public, cât și de medici ca fiind o afecțiune minoră.

Pe măsură ce evoluează, poate provoca o rigiditate a gâtului. Aceasta, împreună cu o durere de cap, poate fi ușor confundată cu meningita bacteriană, iar întârzierea diagnosticului scade și mai mult șansele pacientului, avertizează profesorul Khan.

"Oamenii mor în termen de 24 până la 72 de ore în momentul în care se prezintă la spital cu simptome. Dacă te îmbolnăvești, în 99 la sută din cazuri vei muri pentru că nu există un tratament eficient'. El a explicat că examinările post-mortem efectuate în urma unor cazuri de infecție în Malaezia și Pakistan au arătat că pacienții au fost diagnosticați greșit cu meningită bacteriană, când de fapt aveau Naegleria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.