Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentul care pune pe jar întreaga lume: Economia se poate confrunta cu o dublă recesiune

paginaderusia.ro
arma nucleara

Economia mondială se confruntă cu un declin mai important decât Marea Depresiune din anii 30, dar acesta ar putea fi urmat de o altă „scădere posibilă, mult mai gravă”, potrivit Economist Intelligence Unit (EIU), arată Mediafax.

Guvernele oferă mii de miliarde de dolari în pachete de stimulare, pentru a susține economiile, iar EIU avetizează asupra evoluției datoriilor suverane pe care statele le acumulează.

La începutul acestei săptămâni, Fondul Monetar Internațional (FMI) a declarat că economia mondială va scădea în ritmul cel mai rapid din zeci de ani, crescând temerile că va urma cea mai gravă recesiune de la Marea Depresiune din anii 1930.

Când va atinge România vârful pandemiei. Alexandru Rafila: 'Să vedem dacă într-adevăr ne aflăm în zona de platou'

EIU spune acum că există riscul unei recesiuni ulterioare, determinată de o criză a datoriilor guvernelor cu bilanțuri dezechilibrate.

„Multe dintre țările europene care sunt cele mai afectate de pandemie, precum Italia și Spania, aveau deja poziții fiscale slabe înainte de izbucnire”, a declarat Agathe Demarais, directorul global de prognoză al EIU.

„O posibilă criză a datoriilor în oricare dintre aceste țări s-ar răspândi rapid la alte țări dezvoltate și pe piețele emergente, trimițând economia globală într-o altă - posibil mult mai gravă - încetinire”, a adăugat ea.

Deși acesta nu este un scenariul de bază pentru EIU, „nu se cunoaște impactul pe termen lung al creșterii deficitelor fiscale în țările occidentale.” O a doua, sau posibil a treia undă a pandemiei ar face scenariul mult mai realist, avertizează EIU.

În același timp, EIU spune că lanțurile de aprovizionare la nivel mondial ar putea fi în continuare perturbate, deoarece țările ridică restricțiile în momente diferite, creând blocaje. „Recuperarea economiei globale va fi doar treptată, cu atât mai mult cu cât țările vor ridica blocajele la diferite momente în timp."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.