Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentul CE pe tema tăierilor ilegale este un audit extern împotriva Guvernului PSD (Costel Alexe)

Inquam Photos - George Călin
Inquam Costel Alexe

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, susţine că avertismentul lansat de Comisia Europeană pe tema tăierilor ilegale de păduri este un audit public extern împotriva Guvernului PSD, după ce reprezentanţii Comisiei au aşteptat trei ani ca tăierile să înceteze în România. Totodată, Alexe l-a acuzat pe şeful PSD Iaşi, Maricel Popa, că nu înţelege mecanismele administrative, după ce acesta din urmă i-a cerut să demisioneze din funcţie, în urma cartonaşelor galbene primite de la Comisia Europeană potrivit news.ro.

"Afirmaţiile referitoare la procedura de infringement declanşată de Comisia Europeană împotriva României, făcute de Maricel Popa şi PSD, nu sunt decât o dovadă publică a faptului că acest politruc instalat în fruntea administraţiei publice nu înţelege mecanismele administrative şi nu pricepe faptul că această procedură este tocmai un audit public extern făcut de Comisia Europeană împotriva Guvernului PSD în perioada 2016-2019! Dar, vorba proverbului: «la Maricel Popa nu e destul dacă nu e şi fudul» şi iată că reuşeşte cu fiecare ieşire publică să le demonstreze ieşenilor că nu înţelege nimic din ce se întâmplă în jurul lui“, afirmă ministrul Mediului, Costel Alexe, într-un comunicat de presă.

Potrivit lui Alexe, Comisia Europeană a aşteptat trei ani ca tăierile ilegale din România să înceteze.

"Cred că Europei şi Comisiei Europene le-a păsat mai mult de pădurile României decât guvernelor anterioare. Cum nicio scrisoare a guvernelor anterioare nu a putut convinge că se vrea cu adevărat să se oprească aceste tăieri, în opinia mea şi a experţilor, singura metodă pe care au aplicat-o în mod intenţionat cei care au condus Guvernul şi ministerul, anterior, a fost să amâne la nesfârşit implementarea unor soluţii care cu adevărat ar fi limitat şi stopat tăierile ilegale din România - şi mă refer la SUMAL şi la toate celelalte aplicaţii care ar fi trebuit să fie implementate cu prioritate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor“, declară ministrul Costel Alexe.

El consideră că aceste lucruri trebuiau făcute de mult, dar faptul că "grupuri de interese au avut în fruntea ministerului oameni care să le servească acest scop de a tăia şi de a fura din România nu a dus la implementarea acestor măsuri“.

Ministrul Mediului Costel Alexe susţine că, după trei ani de tergiversari şi blocaje, Sistemul Informaţional Integrat de Urmărire a Materialului Lemnos - SUMAL va deveni operaţional.

Potrivit lui Alexe, sistemul va permite monitorizarea trasabilităţii transporturilor de materiale lemnoase prin intermediul GPS cu o periodicitate de până la cinci minute, precum şi accesul în timp real la evidenţa electronică a intrărilor şi ieşirilor materialelor lemnoase din depozite cu confirmări de primire online.

"Un alt punct vizează fotografierea transporturilor de lemne pentru fiecare transport, automatizarea pagubelor referitoare la probleme şi cantităţile din camioane. Prin SUMAL scopul final este de a stopa cât mai mult transporturile de lemne cu acelaşi document sau cu încărcături mai mari în camioane decât cele specificate în documentele de însoţire a mărfii. Am luat decizia cu cei de la STS să introducem în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, sistemul 112 cu personal silvic de specialitate care să ajute la o mai bună informare şi o conlucrare mai bună cu celelalte instituţii ale statului român, atunci când cetăţenii României semnalează astfel de ilegalităţi silvice. După cum bine ştiţi, o spun rapoartele, unul din cinci apeluri la 112 în care este semnalat un transport ilegal de lemne este confirmat“, adaugă Costel Alexe.

Liderul PSD Iaşi, Maricel Popa, a spus, joi, că ministrul Mediului, Costel Alexe, ar trebui să plece din funcţie, după cartonaşele galbene primite de la Comisia Europeană pe tema tăierilor ilegale de păduri, dar şi a poluării.

"Cele două avertismente serioase primite de Costel Alexe ar trebui să conducă la plecarea acestui habarnist din fruntea ministerului Mediului. Este un adevărat mister ce a făcut ministrul demis cât timp a condus acest minister. De când a fost numit la conducerea Ministerului Mediului se luptă cu mafia lemnului, schimbă legi, modifică atribuţii, programe, rezolvă el greaua moştenire. Sper să nu îşi facă vreo prioritate din judeţul Iaşi, că e vai şi amar de noi”, a precizat Maricel Popa, preşedintele PSD Iaşi.

Liderul PSD Iaşi consideră că ministrul Mediului nu are nicio scuză şi că, în loc să se preocupe doar de imagine, putea rezolva aceste probleme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.