Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentul Europol care pune pe jar Europa - Riscul terorist, în creștere

insightcrime.org
europol

Numărul militanților care se întorc în Europa după ce au luptat pentru rețeaua teroristă Stat Islamic este în scădere, dar riscul producerii unor atentate în Uniunea Europeană este în creștere, arată un raport prezentat de Europol, scrie Mediafax.

Depistarea persoanelor care s-au radicalizat este grija principală a organizațiilor occidentale de combatere a terorismului, chiar dacă multe încercări nu s-au materializat, a declarat Manuel Navarrete, directorul Centrului Europol de Combatere a Terorismului.

„Cea mai mare amenințare este revenirea persoanelor care au plecat să lupte în favoarea Statului Islamic chiar daca numărul acestora este destul de scăzut”, a declarat acesta referindu-se la cei care au călătorit în Siria și Irak pentru a lupta alături de militanții de acolo.

Anunț de ULTIMĂ ORĂ de la meteorologi - FURTUNĂ în Capitală

În ultimii ani, atacurile inspirate de organizația Stat Islamic s-au bazat pe metoda „lupului singuratic”, care nu folosește mai mult armament decât un cuțit sau probabil o mașină. Majoritatea atacurilor au rezultat în mai puține decese, dar sunt mai greu de oprit de către poliție. „Chiar dacă au avut loc mai multe atacuri, acestea nu au fost atât de sofisticate”, a declarat Navarrete.

Numărul atacurilor și planurilor de atac din Europa s-a dublat anul trecut, ajungând la 205. În total, 62 de persoane au fost ucise în atacuri teroriste, arată raportul anual Europol.

Volkswagen şi Ford, decizie în PREMIERĂ. Industria auto din România va 'exploda'

Dintre cei aproximativ 5.000 de europeni radicalizați care au plecat să lupte pentru rețeaua Stat Islamic, aproximativ 1.500 s-au întors, 1.000 au fost uciși, iar despre soarta celorlalți nu se cunoaște nimic. Majoritatea europenilor care au plecat erau din Marea Britanie, Franța. Germania și Belgia.

Mulți dintre militanți au fost arestați. Unii dintre ei au plecat în Malaysia, Insulele Filipine sau Libia. Despre alții se crede că stau ascunși în țări terțe, cum ar fi Turcia.

Măsurile luate, cum ar fi controale mai stricte la granițe și supravegherea acestor persoane, i-au convins să nu se mai întoarcă în Uniunea Europeană. În anul 2017, 700 de persoane au fost arestate pe teritoriul european pentru activități islamiste.

Având în vedere că organizația teroristă Stat Islamic a fost nevoită să se relocheze anul trecut din Irak și din Siria, militanții au fost nevoiți să își reia activitatea acasă, în Europa, decât să plece în califat. „Acum, mesajul Statului Islamic s-a schimbat, a devenit mult mai dăunător și răzbunător”, a adăugat Navarrete.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.