DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Avertismentul lui Dan Voiculescu: Măsurile economice nepopulare vor continua, însă domeniile strategice și categoriile vulnerabile trebuie protejate

Dan Voiculescu

Măsurile economice de austeritate erau previzibile și nu se vor opri aici, crede profesorul Dan Voiculescu.

„La fel ca toți cei care au acumulat zeci de ani de experiență în politică și economie, înțeleg în aceste zile că, sub presiunea limitării unui deficit bugetar record, noul guvern încearcă să limiteze cheltuielile pentru a reuși să depășească o situație extrem de gravă. Presiunile pe care Pandemia le-a generat asupra economiei naționale sunt încă prea puțin înțelese. În acest prim an pandemic (martie 2020 – februarie 2021) România a intrat într-o veritabilă spirală a dezastrului: ponderea producției internă și a serviciilor s-a diminuat dramatic, în timp ce nivelul de îndatorare a crescut mult peste ritmul anterior. Interesele electorale din 2020 au acoperit această realitate care, astăzi, trebuie decontată.

Vezi și: Victor Ponta, despre dosarul Ioanei Băsescu: 'Suntem penibili, sincer. Să o condamni pe fata lui Băsescu în 2021 pentru campania lui taică-său din 2009?'

În aceste condiții, tendința implementării unei politici de austeritate era absolut previzibilă. De altfel, am convingerea că, în următoarea perioadă, vor continua măsurile mai puțin populare”, scrie Dan Voiculescu pe blog.

Acesta spune că tăierile și reducerile de cheltuieli nu reprezintă o rețetă de succes pentru echilibrul economic, ci trebuie să existe și o serie de facilități pentru categoriile sociale vulnerabile, precum și pentru domeniile strategice din economie.

„Însă este esențial să se înțeleagă că echilibrul și prosperitatea nu se pot obține doar prin “reduceri și tăieri”. Atât pentru nivelul concret economic, cât pentru asigurarea unui optimism realist în rândul populației – aspect determinant pentru a stimula investițiile, consumul și dezvoltarea – este esențial să existe și o strategie de “suplimente și facilități” pentru domeniile economice strategice și categoriile sociale vulnerabile.

Revenind la aspectele concrete, am speranța că actualul guvern va înțelege, spre exemplu, că o creștere imediată a pensiilor mai mici de 1500 de lei este esențială pentru a asigura supraviețuirea părinților și bunicilor; că este vital ca micii întreprinzători, clasa de mijloc în general, să primească acces real și rapid la finanțare; și, totodată, că este absolut prioritar ca tinerii noștri deștepți, care își doresc să trăiască și să muncească în România, să poată beneficia de sprijin concret și transparent pentru a-și cumpăra o locuință și a începe o afacere proprie”, subliniază Dan Voiculescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.