Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentul Pentagonului: Asistăm la începutul unei invazii ruse în Ucraina

euronews.com
Donbas Ucraina razboi militar

Armata rusă transferă trupe şi capabilităţi militare în regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, a anunţat miercuri seară John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, citat de BBC News, potrivit news.ro.

"Credem cu certitudine că sunt transferate trupe suplimentare în acea regiune (Donbas - n.red.), nu dincolo de acea regiune, aceasta este ceea ce observăm. Dar nu putem confirma cu multă exactitate cifrele, ce tipuri de unităţi sunt şi ce capabilităţi au. Dar credem cu certitudine că se întâmplă acest lucru", a afirmat John Kirby.

Reprezentantul Pentagonului a avertizat că, în acelaşi timp, sunt mobilizate efective militare ruse masive la frontieră, pentru o potenţială invazie de amploare în Ucraina. "Credem că sunt pregătiţi. Voi spune doar atât, că sunt pregătiţi", a subliniat Kirby.

Oficiali americani au declarat anterior că 80% din efectivele militare ruse poziţionate la frontierele Ucrainei sunt pregătite de atac.

La rândul său, premierul Letoniei, Arturs Krisjanis Karins, a declarat miercuri după-amiază că a primit informaţii că armata rusă ar fi transferat efective militare şi tancuri în zone din regiunile separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk. "Conform informaţiilor pe care le am la dispoziţie, Vladimir Putin transferă forţe suplimentare şi tancuri în teritoriile ocupate din Donbas. Prin definiţie, acest lucru ar fi pătrunderea pe teritoriul suveran al unui stat vecin", a afirmat Arturs Kriajanis Karins pentru CNN.

Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de informaţii occidentale, Rusia a transferat, în ultimele 24 de ore, trupe şi echipamente militare în regiunile separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, care erau deja ocupate de insurgenţi separatişti proruşi. Ar fi fost transferate unul sau două batalioane tactice, fiecare de câte 800 de militari, a declarat un oficial din cadrul serviciilor secrete americane. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente, dar preşedintele Vladimir Putin a declarat că va trimite trupe pentru apărarea acestor regiuni, după ce le-a recunoscut independenţa.

"În momentul de faţă, asistăm la începutul unei invazii ruse în Ucraina", a afirmat marţi seară preşedintele SUA, Joseph Biden.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.