DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Avertismentul Philip Morris, companie de fabricare a țigărilor: 'A avut loc o creștere bruscă fără precedent de 87% a consumului de produse contrafăcute'

Philip Morris International fabrica

Philip Morris International (PMI), companie de fabricare a țigărilor și tutunului, îndeamnă reprezentanții din sectorul privat și cel public să își unească forțele pentru a combate comerțul ilicit în contextul publicării unui nou raport realizat de KPMG despre consumul și fluxurile de țigări de contrabandă în 30 de țări europene – 27 de state membre UE și Marea Britanie, Norvegia și Elveția, se arată într-un comunicat de presă.

PMI citează studiul KPMG realizat la solicitarea companiei, în care se  estimează că, deși consumul total de țigări continuă să scadă, ponderea țigărilor de contrabandă a crescut cu jumătate de punct procentual și a ajuns la 7,8% din consumul total în 2020, respectiv 34,2 miliarde de țigări consumate în cele 27 de state membre UE (UE27).

„Creșterea volumului comerțului ilicit cu țigări – care înseamnă țigări provenite din contrabandă, contrafacere și produse fără marcă (ilicit whites) – a fost determinată de o creștere bruscă fără precedent de 87% a consumului de produse contrafăcute. Pierderile fiscale înregistrate de guvernele UE27 se ridică la aproximativ 8,5 miliarde de euro.

Studiul anual, realizat independent de KPMG la solicitarea PMI, arată cum consumul legal și ilicit de țigări a fost afectat de pandemia COVID-19 care a dus la o perioadă de izolare și restricții de deplasare impuse populației la nivelul UE, alături de o diminuare a disponibilității financiare.

Raportul estimează că, în 2020, consumul total de țigări a scăzut cu 4,7%, la 438,8 miliarde în UE27, în vreme ce controalele vamale și restricțiile de deplasare asociate COVID-19 au determinat un declin brusc al consumului intern de țigarete provenind din surse externe, care a scăzut în 2020 cu 18,5% (11,9 miliarde de țigări). Este de remarcat faptul că declinul consumului total de țigări a coincis și cu o creștere de 6 miliarde de unități echivalente țigărilor pe segmentul tutunului tăiat fin în 2020.

Consumul de produse fără marcă (ilicit whites) și de alte țigări de contrabandă a scăzut de la an la an, însă acest declin a fost compensat cu mult de o mărire a volumului de produse contrafăcute, care aproape s-a dublat în 2020, ajungând la 10,3 miliarde de țigări contrafăcute, în creștere de la 5,5 miliarde în 2019. Acest fenomen pare să fi fost determinat de o creștere fără precedent de 609% a consumului de țigări contrafăcute în Franța, unde s-a ajuns la o cifră de 6 miliarde de țigări contrafăcute consumate”, se arată într-un comunicat de presă al celor de la Philip Morris International.

Alvise Giustiniani, Vice President, Illicit Trade Prevention în cadrul Philip Morris International: „Este esențial să protejăm consumatorii împotriva produselor contrafăcute, iar autoritățile responsabile de aplicarea legii, guvernele și producătorii din sectorul privat, precum compania noastră, trebuie să își unească forțele pentru a răspunde la și a eradica comerțul ilicit în Europa și dincolo de granițele ei. Eliminarea comerțului ilicit este un obiectiv important în contextul transformării PMI pentru un viitor fără fum. Trebuie să continuăm să lucrăm în parteneriat pentru a răspunde la orice amenințări potențiale de comerț ilicit, inclusiv pentru produsele fără fum. Respectarea legii și aplicarea eficientă a acesteia este obligatorie atunci când avem de-a face cu infractori care profită de pe urma acestui comerț ilicit.”

Potrivit datelor obținute de companie în urma studiului, interviurile cu autoritățile de aplicare a legii, realizate de KMPG ca parte a studiului, indică faptul că grupările de crimă organizată au continuat să își mute operațiunile în interiorul granițelor UE, estimându-se că o mare parte din produsele fără marcă (illicit whites) și din țigările contrafăcute sunt produse în fabrici ilegale din UE. Acest lucru ar fi susținut și de numărul mare de raiduri organizate în fabricile ilegale de țigări din mai multe țări europene.

„Disponibilitatea pe piața neagră a țigărilor ieftine, contrafăcute și nereglementate subminează eforturile de reducere a prevalenței fumatului și de prevenire a fumatului în rândul tinerilor. Pentru ca PMI să aibă succes în misiunea sa de a construi o lume fără fum, comerțul ilicit trebuie eradicat oriunde există. PMI lucrează îndeaproape cu numeroase autorități de aplicare a legii și actori privați din întreaga lume pentru a identifica și elimina operațiunile de contrafacere și introducere ilegală pe piață.

Compania a anunțat recent lansarea celei de-a treia runde de finanțare a PMI IMPACT, inițiativa sa globală care susține proiecte ale terților menite să reducă sau să prevină comerțul ilicit și să încurajeze un ecosistem de actori publici și privați pentru a combate comerțul ilicit în numeroasele sale forme.

Mai mult, în demersurile sale de a combate comerțul ilicit, PMI continuă să investească semnificativ în controale la nivelul lanțului de aprovizionare prin măsuri de prevenire și protecție, prin implementarea celei mai noi tehnologii de urmărire și trasabilitate, și prin implementarea de protocoale stricte de verificare prealabilă a tuturor clienților și furnizorilor. Compania sprijină reglementările precum Protocolul CCCT pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun și prevederile de urmărire și trasabilitate stabilite prin Directiva UE privind produsele din tutun”, au precizat reprezentanții companiei Philip Morris în comunicatul lor de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.