Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentul specialiştilor: Atenţie la legătura dintre micul dejun şi diabet!

healthy.kudika.ro
fructe diabetici

Micul dejun ajută la controlul apetitului și al glicemiei, atât la adulți, cât și la copii, arată prof. univ. dr. Maria Moța, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, potrivit exquis.ro.

„Omiterea micului dejun se asociază cu creșterea ponderală. Micul dejun sănătos scade riscul de diabet zaharat tip 2”, a declarat prof. univ. dr. Maria Moța, citat de Agerpres.

Potrivit specialistului, pentru un mic dejun sănătos trebuie să alegem apă sau cafea/ceai neîndulcite, în locul sucurilor de fructe sau băuturilor îndulcite.

CITEȘTE ȘI: Începe ziua cu un mic dejun perfect: Reţeta de omletă a celebrului bucătar Gordon Ramsay

Trei porții de legume pe zi

Putem reduce riscul de diabet mâncând cel puțin trei porții de legume pe zi, inclusiv legume cu frunze verzi (spanac, salată verde, varză). De asemenea, trebuie să servim trei porții de fructe proaspete pe zi.

Președintele Societății Române de Diabet ne recomandă să alegem nuci, un fruct proaspăt sau iaurt fără zahăr, ca și gustare. Zilnic, o femeie este indicat să consume o porție de alcool, iar un bărbat maxim două porții. Prof. univ. dr. Maria Moța ne îndeamnă să alegem carnea albă slabă, din păsări de curte sau fructe de mare, în locul cărnii roșii sau procesate.

„Tot pentru reducerea riscului de diabet zaharat, alegeți untul de arahide în locul cremei de ciocolată/ gemului pe pâine. Alegeți pâinea integrală în locul pâinii albe, orezul brun în locul celui alb, paste din cereale integrale în locul celor rafinate Alegeți grăsimile nesaturate (ulei de măsline, rapiță, porumb sau floarea-soarelui) în locul grăsimilor saturate (unt, alte grăsimi animale, ulei de nucă de cocos sau palmier)”, explică președintele Societății Române de Diabet.

CITEȘTE ȘI: Trei experți în nutriție se destăinuie: Ce mănâncă la micul dejun

Un mic dejun sănătos

Un mic dejun sănătos poate fi compus din ceai/cafea neîndulcite sau apă; pâine integrală, orez sau alte produse; unt de arahide; ouă (fierte, ochiuri în apă); iaurt neîndulcit (cu nuci, semințe, fructe proaspete; fruct proaspăt (măr, pară, portocală, piersică); cereale integrale, cu conținut scăzut de zahăr; legume; lapte hipolipidic; nuci și semințe; pui/curcan la grătar; pește; brânză (porție mică); șuncă, mezeluri (porție mică), relatează Agerpres.

Un mic dejun nesănătos conține sucuri de fructe, piureuri de fructe; pâine albă, produse de patiserie, croissante; gem, miere, cremă de ciocolată; băuturi îndulcite; iaurt cu fructe (dulci); majoritatea cerealelor; alimente prăjite; lapte cu arome.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.