Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentul unui general german: 'Rusia ar putea deschide un nou front, inclusiv în Republica Moldova'

Reddit
Moldova

Eberhard Zorn, general al armatei germane, îndeamnă la un entuziasm reținut în ceea ce privește contraofensiva ucraineană. Acesta susține că ucrainenii acționează inteligent și lansează contraatacuri ce permit recucerirea unor teritorii. Pe de altă parte, spune el, acestea nu sunt suficiente să facă „Rusia să se retragă pe un front larg”. Zorn a încercat și să justifice reticența țării sale de a trimite armament greu ucrainenilor, în condițiile în care numeroase voci, inclusiv din Germania, acuză Berlinul că face un joc duplicitar.

Ucrainenii desfășoară „contraatacuri care permit recucerirea unor teritorii sau părţi ale frontului, însă fără să facă Rusia să se retragă pe un front larg”, a declarat generalul german, pentru săptămânalul Focus, citat de AFP.

Acesta a precizat că ucrainenii acționează „inteligent” și lansează „operațiuni de o manieră foarte mobilă”, potrivit b1tv.ro.

„Acum nici două săptămâni aş fi spus că tot Donbasul va fi pe mâna ruşilor în şase luni. Azi spun că nu vor reuşi”, a mai afirmat Eberhard Zorn.

Și tocmai pentru că Rusia încă e o forță, are capacitatea de a deschide un nou front, iar Germania, în acest context, trebuie să fie pregătită, a mai afirmat geenralul. El a explicat astfel reticența țării sale de a ajuta Ucraina cu armament greu, atitudine pe care mulți o văd duplicitară.

Asta în condițiile în care, în ultimii ani, Germania a fost direct responsabilă de creșterea dependenței Europei de resursele energetice rusești și tot Germania a pus piedici de mai multe ori în efortul UE de a sancționa Rusia pentru agresiunea sa.

Eberhard Zorn spune că Germania a ajutat Ucraina consistent „atât cantitativ, cât și calitativ”. Dar, susține el, țara nu trebuie să-și golească propriile stocuri.

Zorn a declarat că Germania trebuie să fie bine înarmată căci Putin înțelege numai „limbajul puterii”. În plus, liderul de la Kremlin încă mai are capacitatea de a deschide un nou front.

„Kaliningradul, Marea Baltică, frontiera finlandeză, Georgia, Republica Moldova, sunt multe posibilităţi. Putin ar avea capacităţile (să deschidă un nou front). Chiar dacă circa 60% dintre forţele sale terestre sunt angajate în Ucraina, forţele terestre şi mai ales marina şi forţele aeriene ruseşti dispun încă de capacităţi neangajate” în război, a avertizat generalul german Eberhard Zorn.

Ministrul ucrainean de Externe, despre argumentele Germaniei: Scuze și temeri abstracte

Recent, Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, chiar a criticat această reticență a Germaniei căci, în vreme ce alte țări înțeleg că

Ucraina trebuie ajutată pentru că luptă pentru siguranța și libertatea tuturor, germanii vin cu tot felul de scuze.

„Semnale dezamăgitoare din Germania, în timp ce Ucraina are nevoie acum de (tancuri, n.r.) Leopard și de (vehicule de luptă, n.r.) Marder – pentru a elibera oameni și a-i salva de genocid. Niciun măcar un argument rațional în privința motivului pentru care nu pot fi furnizate aceste arme, ci doar scuze și temeri abstracte. De ce se teme Berlinul și Kievul nu?”, a scris Kuleba, marți, pe Twitter.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.