Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentul unui medic ATI: 'Dacă nu imunizăm populația în perioada în care există anticorpi, campania ar putea deveni un perpetuum mobile'

Inquam Photos / Octav Ganea
vaccin

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a subliniat că este „important” ca această campanie de vaccinare anti-COVID-19 să fie finalizată într-un număr de luni foarte redus, dat fiindcă știm că imunitatea după vaccin durează minim șase luni, dar până la acest moment „nu știm cât durează maxim”. Doctorul a explicat că este posibil să nu dureze foarte mult și, dacă nu vom imuniza populația în perioada în care există anticorpi, „riscăm ca această campanie de vaccinare să se transforme într-un perpetuum mobile, în care primii vaccinați, la sfârșitul campaniei de vaccinare, să înceapă să fie revaccinați”.

„Știm foarte clar că trebuie să vaccinăm 10 milioane de oameni pentru ca aceia reprezintă imunitatea de turmă. Problema nu se pune asupra numărului. Toată lumea se cantonează în ultimele zile asupra numărului de persoane. Nu numărul de persoane este esențial, ci durata în care ei trebuie să fie vaccinați. Va trebui ca în septembrie – așa cum chiar premierul a anunțat – să încheiem această campanie de vaccinare, cuprinzând 10 milioane de persoane. Făcând un calcul simplu, știm că acest lucru determină o rată pe zi între 40.000 și 50.000 de oameni (n.r. – vaccinați). Dacă nu vom atinge această rată, cu fiecare zi în care nu atingem ținta stabilită, va trebui să creștem capacitatea ulterior și să compensăm acest deficit”, a declarat Radu Țincu, marți seară, pe B1 TV, la „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire.

Specialiștii mai spulberă un mit: Nu este necesară dozarea anticorpilor înainte de vaccinare sau pentru a decide momentul vaccinării

Medicul a explicat că transformarea campaniei într-un „perpetuum mobile” s-ar putea întâmpla din două motive, și anume fie nu vom avea suficiente doze de vaccin, ceea ce ar fi „o eroare în politica sanitară” a UE, fie țările nu vor avea capacitatea să vaccineze suficiente persoane.

„De ce este important – și acest lucru cred că trebuie să îl explic – să finalizăm această campanie de vaccinare într-un număr de luni foarte scurt. Pentru că știm până la acest moment că imunitatea după vaccin durează minim șase luni, dar nu știm cât durează maxim. Este posibil să nu dureze foarte mult și atunci, dacă nu vom imuniza populația în perioada în care încă există anticorpi, riscăm ca această campanie de vaccinare să se transforme într-un perpetuum mobile, în care primii vaccinați, la sfârșitul campaniei de vaccinare, să înceapă să fie revaccinați. Sigur că acest scenariu se poate întâmpla din două motive – fie că nu sunt suficiente doze, acest lucru va reprezenta, dacă într-adevăr se va adevări, o eroare în politica sanitară a Uniunii Europene, care nu s-a asigurat înainte de începerea campaniei de vaccinare că firmele producătoare sunt capabile să furnizeze numărul de doze pentru atingerea imunității de turmă într-o perioadă cuprinsă între șase și nouă luni; a doua variantă, este posibil ca țările să nu reușească să aibă capacitatea să vaccineze aceste persoane, chiar dacă firmele producătoare furnizează toate aceste doze, în acest caz discutăm de un deficit în ceea ce privește politica națională de sănătate și, evident, de infrastructură”, a mai spus Radu Țincu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.