Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coșmarul unui român plecat la sparanghel în Germania: 'Am venit să câştig un ban și uite ce pățesc'/ REACȚIA MAE

romaniatv.net
sparanghel

Mai mulți români au luat drumul Germaniei, în plină epidemie, ca muncitori zilieri, la cules de sparanghel, fenomenul fiind intens mediatizat nu doar în România, ci și în Germania. Unul din românii plecați la sparanghel în Germania, Iulian (28 de ani), din Dorohoi, judeţul Botoşani, a povestit pentru ȘtiriDiaspora.ro ce i s-a întâmplat:

UPDATE: REACȚIA Ministerului Afacerilor externe mai jos

Românul a plecat cu contract să lucreze la o fermă în apropiere de Berlin. A vrut să plece mai devreme și atunci au apărut problemele: angajatorii nu ar mai vrea să-i dea actele.

„Coordonatorii care se ocupă de fermă după mine mi-au propus să vin să fac lichidarea dacă nu vreau să mai stau. Vin înapoi, la fermă, îi dau buletinul să facă lichidarea, după care îmi reţine buletinul”, a povestit el.

Iulian spune că polițiștii germani l-au trimis înapoi la fermă. "Merg aşa cu mâinile goale până într-o comună mai mare, ajung la o secţie de poliţie unde erau tot poliţiştii care au venit la fermă. Mă duc acolo, ei mă dau afară şi îmi spun să mă întorc înapoi acolo la muncă. Am zis stai aşa! M-au ţinut trei săptămâni... nu mi-au dat nici de muncă, după aia mi-au reţinut buletinul şi actele... am zis că vreau să plec, nu mai vreau să stau".

Ambasada României i-ar fi spus că nu are ce facă!

"Ambasada nu poate să facă nimic. M-au trimis înapoi la poliţia de acolo. M-au dat afară de la Poliţie. (...) Am fost la ambasadă, în Berlin, de două ori, am vorbit la interfon. Şi soţia a sunat azi dimineaţă. Au zis că nu pot să mă ajute decât dacă vreau să îmi dea foaie să pot pleca acasă, numai că sunt vămile închise şi oricum nu pot să plec. În rest, nu poate să mă ajute cu nimic", a mai spus bărbatul.

"Eu sunt căsătorit, am doi copii, am o situaţie în ţară, am venit aici să fac nişte bani că salariile sunt mai mari şi uite ce păţesc! Acum nici nu vor să îmi dea buletinul să mă angajez în altă parte. Stau pe aici... Nu am venit să stau aici boschetar, am venit să muncesc. Am contractul la mine, am biletele de avion, sunt înregistrat la primărie. Am vrut să mă duc la alte firme, nu mă angajează fără buletin. Cu buletinul, trebuie să mă întorc acolo dacă îl vreau înapoi, dar mi-e frică. Au acolo oamenii lor", a conchis Iulian.

Citește și: Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor - Ce este interzis să faci în această zi ./

REACȚIA MAE:

Cu privire la articolul Coșmarul unui român plecat la sparanghel în Germania: 'Am venit să câştig un ban și uite ce pățesc', publicat ieri, 17 aprilie, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Berlin, are în atenție cazul cetățeanului român în cauză și a întreprins, în regim de urgență, demersuri pentru obținerea unor informații cu privire la situația acestuia.

Conform datelor obținute telefonic de către reprezentanții ambasadei de la cetățeanul român, acesta și-a desfășurat activitatea la o fermă din landul federal Bavaria, iar decizia de încetare a raportului de muncă aparține persoanei în cauză. În acest context, angajatorul i-a solicitat să parcurgă procedura pentru încheierea activității și pentru care este necesară prezentarea actului de identitate, procedură pe care cetățeanul român susține că a refuzat să o îndeplinească.

Totodată, MAE precizează că, în urma verificărilor efectuate la nivelul ambasadei, cetățeanul român nu s-a prezentat la sediul misiunii pentru asistență consulară, ci un membru de familie al acestuia a contactat Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS), pe numărul de telefon al ambasadei, redirecționat în Call Center-ul din România, solicitând informații privind procedura de reînnoire a cărții de identitate românești.

Ambasada României la Berlin menține cazul în atenție și este în contact cu cetățeanul român și cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistență consulară în limita competențelor și cu respectarea legislației statului de reședință, inclusiv a măsurilor adoptate de autoritățile germane în contextul evoluției pandemiei de COVID-19.

Ministerul Afacerilor Externe precizează ca misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României tratează cu prioritate orice solicitare de sprijin din partea cetățenilor români și întreprinde demersuri pentru soluționarea fiecărei solicitări, în măsura posibilului, în contextul limitărilor impuse de pandemia de COVID-19.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.