Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avertismentului lui Igor Dodon: Interdicția Rusiei de a importa din Moldova va avea consecințe drastice

stiri.md
Igor Dodon

Fostul președinte al țării, Igor Dodon, avertizează că pe cetățeni îi așteaptă vremuri și mai grele din cauza incompetenței Guvernului.

Mai exact, acesta s-a referit la interdicția impusă de partea rusească de a primi produse din R. Moldova. transmite Știri.md.

”Incompetența guvernării care nu reușește să restabilească exporturile de produse vegetale în Rusia afectează investiții de minimum 3 miliarde USD și lasă fără venituri 160 de mii de angajați.

Interdicția Federației Ruse a importului de produse vegetale din Moldova va avea consecințe drastice asupra economiei Moldovei, consecințe care din iresponsabilitate încă nu au fost evaluate și apreciate de autoritățile iresponsabile din Moldova”, susține Dodon.

De asemenea, acesta a explicat că, în acest fel, agricultorii vor trebui să sufere mai pierderi care vor constitui minimum 3 miliarde de dolari.

”Mă voi opri doar la exportul de fructe și produse de fructe, care în proporție de aproape 70% sunt realizate pe piața Rusiei.

Aici trebuie să remarcăm un element important. Exportul real de fructe în Federația Rusă este de aproape două ori mai mare decât cel oficial declarat de autoritățile Moldovei.

Astfel, conform datelor Organizației Națiunilor Unite, Moldova în 2021 a exportat fructe și produse din fructe către Federația Rusă în volum de 121 de milioane USD. La rândul său, Rusia a importat din Moldova aceste produse în volum de 230 de milioane USD sau cu 90% mai mult decât a exportat Moldova oficial. Diferența este cauzată de valoarea în vamă diferită a mărfurilor exportate. Spre exemplu, merele, care sunt cel mai mare ca volum de export în Moldova, au fost declarate în vamă la valoarea de 0,43 USD/kg, iar în Rusia la vamă au fost declarate deja la valoarea de 0,73 USD/kg. Drept consecință, exportul real de mere în 2021 a fost de 151 de milioane USD, față de 85 de milioane declarate de statistica moldovenească.

content-image

Însă, spre deosebire de alte produse de export, exportul de fructe și produse de fructe afectează investiții de miliarde USD și veniturile a sute de mii de persoane.

Astfel, plantațiile multianuale ale Moldovei reprezintă 143 de mii ha, dintre care doar cele de mere sunt de 64 de mii ha, inclusiv 58 de mii ha în rod. La un preț mediu de 5 mii USD/ha (investițiile în sădirea unui ha de livada intensivă este de minimum 10 mii $/ha), avem o investiție totală de cel puțin 1 miliard USD în livezi, la care se mai adaugă alte 200 de milioane USD plantații de viță-de-vie de masă, ceea ce înseamnă o investiție totală de minimum 1,2 miliarde USD în producția de fructe din Moldova.

Totodată, pentru păstrarea fructelor și legumelor în Moldova, în ultimii ani, cu suportul Uniunii Europene au fost construite peste 700 de frigidere cu un cost de 2-5 milioane USD pentru fiecare frigider. Astfel, investițiile minime în frigidere se ridică la circa 1,5-1,8 miliarde USD.

Deci sistarea exporturilor spre Federația Rusă a produselor vegetale, doar pe segmentul fructelor și produselor din fructe, lovește în investiții de minimum 3 miliarde USD și aici fără a lua în calcul liniile de ambalare și uscare a fructelor.

Însă cel mai grav este situația oamenilor de la țară implicați în creșterea fructelor. Astfel, reieșind din norma/persoană pe an necesară pentru prelucrarea unui ha de plantații multianuale, în ramura dată sunt antrenate peste 160 de mii persoane. Acești angajați sunt cei mai vulnerabili din Republica Moldova, veniturile lor depind exclusiv de piața Rusească și în prezent 160 de mii de lucrători riscă să rămână fără venituri și fără un loc de muncă.

Moldova produce anual circa 400-450 de mii de tone de mere, dintre care exportă în Rusia 200 de mii de tone sau circa jumătate din producție. Însă merele vândute în Moldova merg la suc și prețul lor este de 0,1 USD/kg, iar cele exportate în Rusia au un preț de cel puțin 7 ori mai mare. Respectiv, pentru merele vândute în Moldova fermierii obțin în jur de 25 de milioane USD anual, iar pentru cele vândute în Rusia - 150 de milioane USD. Astfel, din cele 175 de milioane USD câștigate de producătorii de mere din Moldova, peste 85% sunt venituri obținute din Rusia”, a explicat Dodon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.