Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avioanele de luptă F-16 Block 70 sunt cea mai dramatică tranzacţie militară a armatei bulgare

twz.com
avioane F 16

Ministrul bulgar al Apărării, Atanas Zaprianov, a declarat că primele avioane de vânătoare F-16 vor sosi în Bulgaria în 2025, iar piloţi bulgari vor urma antrenamente în SUA, în această toamnă, conform Rador Radio România.

Cea mai costisitoare tranzacţie din istoria armatei bulgare a fost marcată de un dramatism permanent și de tensiune. În 2019, guvernul bulgar de atunci a plătit 1,3 miliarde de dolari, aproximativ 2,2 miliarde de de leva, pentru un contract cu SUA pentru producția și achiziția a opt avioane F-16 Block 70 construite de Lockheed Martin în Greenville, Carolina de Sud. Pachetul include pregătirea piloților și a echipajului la sol, logistică, echipament de sprijin și echipament militar.

Șapte din avioanele pentru Bulgaria se află în prezent pe linia de asamblare. Primele trei vor fi livrate până la sfârșitul acestui an. "Cu toate acestea, ele vor rămâne în Statele Unite până în martie 2025 pentru a se pregăti personal tehnic bulgar cu ele. În al doilea trimestru al anului viitor, Bulgaria va mai primi trei avioane, iar până la sfârșitul lui 2025 - restul de două. Practic, la sfârșitul anului viitor, Bulgaria va avea opt avioane și 14 piloți pregătiți”, a spus Zaprianov.

Pentru pregătirea unui pilot de F-16 Bulgaria plătește câte 2 milioane de dolari. Acesta va pilota un avion de 150 de milioane de dolari, iar cu armamentul din dotare - ar costa peste 200 de milioane de dolari.

În urmă cu câteva zile s-a anunţat că SUA trimit o inspecție serioasă pentru certificarea celei de-a III-a baze aeriene de la Graf Ignatiev pentru primirea noilor avioane de vânătoare bulgare F-16, iar dacă nu vor avea succes, este posibil ca Bulgaria să trebuiască să se bazeze temporar pe avioanele aflate pe teritoriu străin, așa cum s-a întâmplat în cazul Slovaciei.

În urmă cu trei săptămâni, Todor Tagarev, pe atunci încă ministru bulgar al Apărării, spune că „riscurile de a nu fi pregătiţi să primim avioanele rămân”, pentru că eforturile echipei conduse de el de la Ministerul Apărării nu au reușit să compenseze „suficient rămânerile în urmă”. Rezolvarea tuturor problemelor legate de pistă, hangare, întreaga infrastructură în general, este de așteptat să depășească jumătate de miliard de leva.

Radarele 3D

Există și o altă dramă legată de viitoarele avioane de luptă ale Bulgariei - proiectul de achiziție de noi radare 3D, care vor fi cu siguranță necesare pentru F-16, oricât s-ar susține că vor face treaba și radarele actuale din epoca sovietică, pentru că au fost modernizate. În ziua în care parlamentul a votat pentru demisia cabinetului de la Sofia, conducerea politică a Ministerului Apărării a aprobat clasarea participanților, iar în cele din urmă nu a cerut nicio îmbunătățire a ofertelor. Compania franceză Thales se află pe primul loc, dar contractul necesită și sancțiunea parlamentului.

În luna august a anului trecut, ofertele Lockheed Martin (SUA), Leonardo (Italia), Elta (Israel), Indra (Spania) și Thales (Franța) au fost deschise public, dar deschiderea propunerilor de preț a fost amânată, deși ministrul bulgar al Apărării, Todor Tagarev, se aștepta să fie încheiat un contract încă din 2023.

Conform așteptărilor Ministerului Apărării, termenul de livrare a radarelor este de așteptat să fie de circa 30 - 36 de luni de la semnarea contractului. Astfel, în practică, vor veni multe după sosirea primelor avioane de vânătoare F-16. Armata vrea să achiziționeze șapte radare noi cu trei coordonate, iar pachetul ar trebui să includă și instruirea și întreținerea timp de cinci ani. Problemele cu acoperirea radar a țării sunt cunoscute de multă vreme și devin și mai riscante în condițiile unui război lângă Bulgaria.

Pregătirea militară a Bulgariei

„Anul viitor, vom primi şi noile transportoare blindate Stryker", a adăugat Zaprianov, citat de postul naţional de televiziune BNT. Potrivit ministrului apărării, armata bulgară este într-o stare bună. "Toate planurile şi pregătirile au fost realizate, îndatoririle sunt îndeplinite, suveranitatea aeriană şi maritimă este asigurată de forţele armate”, conform acestuia.

„Situaţia din jurul ţării noastre este monitorizată cu atenţie, pentru că nu departe de noi se poartă un război. Forţele armate sunt pregătite să ne apere ţara, deşi nu există o ameninţare militară directă la adresa Bulgariei. Ţara noastră se află la răscrucea Flancului estic al Alianţei, prin urmare, ameninţările pentru noi sunt aceleaşi ca şi pentru România, Polonia, ţările baltice. De aceea, forţe NATO sunt dislocate pe întregul flanc estic. Timp de 75 de ani, NATO a demonstrat determinarea şi disponibilitatea de a-şi apăra teritoriul", a subliniat ministrul apărării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.