Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avioanele F-22 care au trecut pe la baza de la Kogălniceanu au ajuns în Lituania

Lithuanian President and independent presidential candidate Dalia Grybauskaite casts her vote during the first round of the country's presidential election in Vilnius

Cele două avioane americane F-22 care au aterizat luni în România, la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, au ajuns miercuri în Lituania, relatează agenţia Reuters, vorbind despre o demonstraţie de sprijin faţă de statele baltice, îngrijorate de manevrele militare desfăşurate de Rusia în regiune în ultimele săptămâni. În timpul acestor manevre armata rusă a recurs şi la acţiuni de intimidare, cum au fost simularea unui atac aerian de către un avion rus care a trecut la o altitudine foarte joasă pe lângă o navă militară americană sau apropierea periculoasă a unui alt avion rus de un avion american de recunoaştere, conform Agerpres.

Avioanele F-22 au mai aterizat anul trecut şi în Polonia şi Estonia. În Lituania ele au efectuat o scurtă demonstraţie aeriană de 20 de minute, ce a constat în survolarea de trei ori aproape de sol a bazei aeriene Siauliai, unde au aterizat. F-22 este cel mai nou avion de vânătoare intrat în dotarea forţelor aeriene americane. Aproape imposibil de detectat cu ajutorul radarului, aparatul este atât de avansat tehnologic încât Congresul de la Washington a interzis să fie exportat. La evenimentul de la baza Siauliai a fost prezentă şi preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite. 'Nu doresc să fac aluzie la vreun vecin, dar vreau să spun că nimeni nu are dreptul să-şi bage nasul aici', a declarat ea în faţa presei, apreciind de asemenea că vizita avioanelor F-22 în Lituania 'este o dovadă că Statele Unite îşi onorează angajamentele şi sunt pregătite să ne protejeze regiunea cu cele mai moderne mijloace'.

Cele trei state baltice - Lituania, Letonia şi Estonia - şi Polonia solicită insistent Alianţei Nord-Atlantice să amplaseze permanent forţe în regiunea lor pentru a descuraja orice posibilă intenţie agresivă a Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.