Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avionul cu premierul Bulgariei, Boiko Borisov, era să se PRĂBUȘEASCĂ: Iranul e implicat

Boiko Borisov

Bulgaria a denunţat miercuri un refuz al Iranului de a acorda un drept de survol avionului guvernamental care îl transporta pe premierul bulgar Boiko Borisov în Arabia Saudită şi care a trebuit să se întoarcă in extremis, relatează AFP.

Aparatul de zbor, care a decolat marţi din Sofia, obţinuse autorizările prealabile necesare pentru a survola Iranul, dar a fost nevoit să se întoarcă în momentul în care se pregătea să intre în spaţiul aerian iranian după ce i s-a semnalat o interdicţie de acces, a explicat guvernul bulgar, scrie agerpres.ro.

Citește și: Situație inedită la BNR: Ce se va întâmpla cu salariile uriașe ale angajaților, după revoluția fiscală

'Acest refuz este inexplicabil', a declarat, la Riad, ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Ekaterina Zaharieva, citată de serviciul de presă guvernamental, subliniind că ministerul său l-a 'convocat pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Iranului la Sofia' în legătura cu acest subiect.

În afară de Boiko Borisov şi Ekaterina Zaharieva, la bordul avionului se aflau alţi patru miniştri, precum şi fostul rege al Bulgariei, Simeon de Saxa-Cobourg-Gotha, a precizat sursa citată. Avionul a ajuns în cele din urmă la Riad prin Irak.

Citește și: Previziunile s-au adeverit: Cine ar putea face plângere penală împotriva lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu

Vizita efectuată de Borisov, care urmează să fie primit miercuri de Regele Salman, este prima a unui şef de guvern bulgar în Arabia Saudită, la 20 de ani de la stabilirea de relaţii bilaterale între cele două ţări.

În cursul vizitei, Borisov urmează, de asemenea, să se întâlnească cu prinţul moştenitor, Mohammed ben Salman.

Citește și: Surpriză de proporții la Antena 1: Cine a câștigat marele premiu ‘Chefi la cuţite’ și a încasat premiul de 30.000 de euro

Incidentul survine în contextul unor tensiuni puternice între Riad şi Teheran pe fondul rivalităţii pentru rolul de lider în Orientul Mijlociu.

Arabia Saudită este unul dintre principalii importatori de arme uşoare şi muniţii bulgare, echipamente destinate în special, potrivit experţilor, să aprovizioneze grupări de luptă susţinute de Riad, în special în Siria şi Yemen, şi opuse aliaţilor Teheranului.

Citește și: Firmele care au optat pentru Split TVA trag un semnal de alarmă: ‘Sistemul este complet neclar, ba mai mult, aproape de haos’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.