Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avionul prezidenţial francez, dotat cu un sistem de protecţie antirachetă

airbus 318

Avionul prezidenţial francez, un Airbus 330-200, este echipat de puţin timp cu un sistem de protecţie împotriva tirurilor de rachete, a indicat luni o sursă tehnică pentru AFP, confirmând o informaţie apărută pe blogul specializat Défens'Aéro. Acest 'sistem de autodetecţie' a fost instalat în timpul recentelor operaţiuni de mentenanţă la aparat, care au durat şase săptămâni, a menţionat sursa, sub rezerva anonimatului.

În spatele avionului, sub fuzelaj, este vizibilă acum o nacelă albă dotată cu o cameră de detecţie. Aceste sistem permite detectarea lansării unei rachete, datorită urmei termice pe care o generează la propulsare, şi să o devieze de pe traiectoria ţintei printr-o rază laser. Aparatul asigură călătoriile oficiale ale preşedintelui François Hollande, dar a mai fost folosit de premierul Manuel Valls şi de miniştrii apărării şi de externe.

Toate avioanele pot fi expuse tirurilor de rachete sol-aer sau de rachete la decolare şi aterizare. Riscul este mult mai evident în zonele de conflict unde rachetele portabile sol-aer cu rază scurtă de tipul SAM-7, de fabricaţie rusească, proliferează, cum se întâmplă din Orientul Mijlociu până în Africa, dar nu numai. În iulie 2014, un Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines a fost distrus în zbor de o rachetă sol-aer BUK, tot de producţie rusească, deasupra estului separatist al Ucrainei.

Israelul a pus la punct în 2014 un sistem de autoprotecţie destinat avioanelor comerciale, care poate detecta rachete portabile şi le poate bruia sistemul de ghidaj, făcându-le inoperante. Potrivit blogului Défens'Aéro, avionul preşedintelui francez este echipat cu acest sistem israelian (C-MUSIC), dezvoltat de compania Elbit Systems, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.