Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avionul rusesc MC-21 a efectuat primul zbor de probă: testele au întârziat din cauza sancțiunilor americane

airwaysmag.com
avion rusesc MC-21

Avionul de distanţă medie MC-21, extrem de important pentru industria aeronautică rusă, dar afectat de sancţiunile americane, a efectuat primul său zbor cu un motor rusesc, a anunţat compania publică Rostec, etapă decisivă pentru a scoate proiectul din blocaj, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Acest zbor de probă de o oră şi 25 de minute de la Irkuţk, în Siberia, a unui avion "de nouă generaţie plasează din nou ţara noastră în liga marilor aviaţii civile", a afirmat Serghei Cemezov, directorul general al Rostesc, conglomerat din care face face parte constructorul Irkut.

Aparatul a fost dotat cu un motor în totalitate rusesc, PD-14, care a fost dezvoltat după ce sancţiunile americane adoptate împotriva Rusiei au blocat livrările de piese esenţiale pentru acest proiect.

MC-21, care a efectuat un prim zbor de test în mai 2017, trebuia iniţial să fie pus în funcţiune la sfârşitul lui 2018, însă lansarea a fost întârziată din cauza măsurilor SUA.

Punerea în serviciu a MC-21 este acum prevăzută pentru 2021, în contextul în care recesiunea mondială, provocată de pandemia de noul coronavirus, a lovit din plin sectorul transportului aerian.

Citește și: Jocul majorităţilor în Parlament: Combinaţiile în care ar putea guverna PNL sau PSD/ Modificarea Constituţiei, doar cu voia PSD

Acest avion ar trebui să reprezinte simbolul renaşterii industriei aeronautice ruseşti după haosul din anii 1990. Producătorii săi vor ca el să concureze avioanele de succes ale companiei europene Airbus şi companiei americane Boeing, modelele A320, respectiv 737.

În 2011, Rusia a pus în serviciu aparatul de zbor pentru transport regional Superjet 100, primul avion civil conceput după perioada sovietică, prin participarea grupului italian Finmeccanica şi a multor producători de echipamente europeni.

Însă vănzările acestui avion, sursă de mândrie în perioada lansării sale, a fost aproape nule în străinătate. Aparatul s-a confruntat cu mai multe accidente grave, unele mortale, şi cu numeroase probleme tehnice.

Ministrul rus al Industriei, Denis Manturov, a afirmat că zborul de probă de marţi al MC-21 este o dovadă a succesului politicii de stat în acest domeniu.

"Am format o nouă generaţie de constructori şi de lucrători şi acum vedem roadele muncii a zeci de mii de persoane", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.