Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocata Elena Radu: Recensamantul: faceți ce vreți!/ Update

Elena Radu

Recensământul Populației și Locuințelor, cel mai mare eveniment social al anului 2022, se va încheia pe 17 iulie. Etapa de autorecenzare a fost prelungită până pe 27 mai, după ce numărul celor care au dorit să se autorecenzeze a depășit toate așteptările, Institutul Național de Statistică primind aproape 9,2 milioane de chestionare.

În tot acest context, avocata Elena Radu, una dintre cei mai mari critici ai recensământului, pare că s-a convins că cea mai mare acțiune complet digitală din istoria României, este una benefică și că românii nu au de ce să se teamă. Elena Radu le transmite cetățenilor că mai bine se autorecenzează și să evite primirea unor amenzi.

Citește și: România uimește Europa: A stabilit un nou record la recensământ

”Recensamantul: faceți ce vreți!

Câteva observații ca să știți la ce sa va așteptați.

Puteți fi amendati daca:

- împiedicați recenzorii in activitatea lor.

- REFUZAȚI furnizarea informațiilor solicitate de recenzor, dați informații ERONATE sau INCOMPLETE

(vedeți art. 54 alin 1 lit a și b din OUG nr. 19/2020 - foto atașat).

Conform OG 2/2001 dacă plătiți în 15 zile de când primiți procesul verbal, plătiți jumătate din suma minima, adică jumătate din 1000 lei = 500 lei.

Aceasta amenda se aplica numai de reprezentantul primăriei, recenzorul nu poate sa aplice amenda.

Am postat zilele trecute o hotarare, ca dacă săvârșiti vreo fapta, vine recenzorul după aceea încă odată cu reprezentantul primăriei și un polițist ca să constate fapta și sa va dea amenda, dacă procedați la fel.

Asa ca:

- ori completați chestionarul tot, cu date complete si reale,

- ori va vedeți de ale voastre și nu aveți treaba cu recenzorul.

Recomandările sa:

- completați ce vreți, dar nu tot (oricum nu va ajuta sa finalizați formularul și nu îl puteți valida = nu v-ați recenzat) inseamna ca săvârșiti fapta de la lit b)

- sa trimiteți hartii ca nu vreți, inseamna sa le trimiteți dovada ca REFUZAȚI și sa va dea amenda pe hârtiile trimise de voi.

Nu cred ca va interesează amenzile și nici sa va bateți capul ca să le atacați in instanta.

Va spun eu ca e mai ieftin sa plătiți cei 500 lei în cele 15 zile decât sa va angajați avocati ca să va redacteze plângerile contravenționale și sa va reprezinte în instanta, în prima instanta și apel.

Nu va reprezinta nimeni gratis, iar dacă nu se declara neconstitutionala OUG nr 19/2020 pana va judecați definitiv, rămâneți buni de plata cu amenda aia care vi se aplica, nu cei 500 lei în 15 zile.

Cheltuielile de judecata vi se acorda numai dacă câștigați definitiv și chiar dacă vi se acorda, pana le recuperați de la stat, durează mult și bine, iar voi trebuie sa plătiți taxa de timbru și avocatul înainte.

Asa ca înainte de a da curs diverselor recomandari: apucati- va de citit și GÂNDIT cum e mai bine pentru voi.

Ganditul nu doare și va scape de belele ulterior.

OUG nr 19/2020 privind recensamantul:

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/223008

PS: nu răspund la nicio întrebare, nu va obosiți sa ma întrebați.

De 2 ani va scriu despre legi și va explic ce e cu ele. Învățați sa le citiți și sa gândiți singuri.

Nimeni nu poate sa invoce necunoașterea legii în România, asa ca nu mai așteptați mura în gura, învățați sa citiți, sa analizați, sa gândiți și sa luați decizii.

Învățați, totodată, sa va asumați consecințele propriilor decizii (indiferent care ar fi decizia).”, e mesajul postat de Elena Radu.

 

UPDATE

”Ca să transez lucrurile, pe scurt, situația este următoarea:

1. Opinia mea nu s-a schimbat. Este aceeași.

2. OUG nr. 19/2020 este un act normativ neconstitutional prin care Guvernul, împreună cu cei de la INS (pentru ca ei au redactat proiectul de OUG conform declarațiilor președintelui INS) au făcut o mare mizerie.

Au încălcat dreptul la viata privata a cetățenilor, prin adoptarea unui OUG, contrar dispozițiilor art. 115 alin 6 din Constituția Romaniei care prevede ca OUG-ul nu poate conține norme care sa afecteze drepturile și libertățile cetățenilor.

Or, OUG nr. 19/2020 afectează dreptul la viata privata a cetățenilor.

Art 28 din OUG nr. 19/2020 care are ca scop crearea unei baze de date unice prin obligarea a numeroase instituții și autorități publice sa comunice către INS bazele lor de date NEANONIMIZATE, inclusiv locațiile GPS ale locuințelor, reprezinta un mare pericol pentru cetățeni.

Astfel, modalitatea de redactare a acelui articol creaza o falsă impresie de anonimizare a bazelor de date care în fapt nu exista.

Baza de date astfel creata permite extragerea din ea, în orice moment, a profilului "social" al oricărui cetățean (adică se pot cunoaște numeroase informații despre viata privata a unui anumit cetățean).

Existența acestei baze de date este un pericol pentru noi toți, mai ales în contextul legilor romane și europene deja adoptate sau aflate în procedura de adoptare.

Ea creează un pericol la nivelul cetățenilor din partea statului și nu numai.

Am tras semnale de alarma în aceasta privința, dar reacția statului nu a fost de încercare a diminuării pericolului prin modificarea OUG astfel încât baza de date sa fie cu adevărat anonimizata și sa nu poată fi folosita de nimeni în contra cetățenilor la un moment dat.

Statul și-a continuat activitatea care poate sa pună în pericol cetățenii la un moment dat și duce o campanie de manipulare în acest sens, folosindu-se și de mass-media.

Vedem ca sunt destul de mulți jurnaliști obedienti.

3. Nu am îndemnat cetățenii sa participe la recensământ.

Din contra, le-am spus ca fiecare sa facă ce considera necesar.

Indiferent de ceea ce consider eu și indiferent de pericole, cetățenii trebuie sa ia propria decizie, in cunostinta de cauza.

Nu pot eu sa le impun ce sa facă.

Dacă as proceda astfel, nu as fi cu nimic diferita de cei pe care îi critic: personale cu funcții publice înalte care au confiscat statul pe persoana fizica și care nu mai țin cont de niciun principiu de baza al democrației și al statului de drept.

Aceste persoane fac tot ce vor in exercitarea mandatului, ignorând Constitutia cu desăvârșire, inclusiv normele care conțin interdicții exprese.

4. In postarea mea le-am transmis cetățenilor ca nu exista jumătăți de măsură.

Ori se autorecenzeaza.

Ori nu se autorecenzeaza.

Vazand multe "sfaturi" potrivit cărora erau îndemnați sa se autorecenzeze, dar sa nu comunice toate datele din chestionar sau sa refuze explicit recenzarea în fața recenzorului, le-am comunicat ca procedând în aceasta modalitate ofera singuri dovada aplicării amenzii, comunicând-le totodată și dispozițiile din OUG nr 19/2020 referitoare la ce fapte pot fi considerate contravenții pentru care le pot fi aplicate amenzile.

Cum in postarea respectiva le atrageam atenția cetățenilor sa nu procedeze într-o maniera care sa ducă la amendarea lor aproape sigura, pe aceasta cale le voi transmite un sfat:

Viata este stresanta oricum.

Zilnic se generează "știri" care au ca scop numai crearea isteriei și a spaimei în mintea dvs., inclusiv prin știrile reprezentate de amenda pe care puteți sa o luați cu privire la recensământ.

Nu va mai lăsati angrenați în aceste isterii care se creaza în mod voit.

Dacă nu vreți sa participați la recensământ, nu o faceți.

Nu este nicio norma în OUG care sa va amendeze ca urmare a unei in acțiuni, de a nu răspunde la întrebările din chestionar.

Puteți lua amenda numai în urma unei actiuni: împiedicați recenzorul, ii spuneți ca refuzați sa răspundeți, dați date incomplete sau nereale.

Asa ca dacă nu vreți sa participați la recensământ, uitați de el și vedeți-vă de viata fără stres!

Nu are nimeni pe ce baza sa va amendeze dacă nu intrati în contact cu recenzorul.

PS: aceasta postare intra în categoria drept la replica.

Sunt curioasa dacă cei de la știripesurse.ro o vor publica, dacă tot îmi urmăresc pagina de Facebook și publica selectiv ce doresc sub un titlu stabilit de ei și un continut care nu are legătură cu conținutul celor scrise de mine.”, scrie avocata Elena Radu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.