Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocații unei fete de 19 ani, rămasă paralizată după un accident în Iași, acuză tergiversarea dosarului

avocati

Avocații unei fete de 19 ani, rămasă paralizată în urma unui accident ce a avut loc în decembrie 2015, acuză șoferul implicat în accident că încearcă să tergiverseze dosarul pentru ca fapta penală să se prescrie, anunță MEDIAFAX.

Dosarul în care un bărbat este judecat pentru vătămare corporală din culpă, după ce a lovit o tânără de 15 ani, care a rămas paralizată, a avut marți al cincilea termen. Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Iași în 28 decembrie 2018, la trei ani de la producerea accidentului.

La termenul de marți, asistenții maternali care o au în grijă pe fată de când aceasta avea un an, au decis să o aducă și pe ea la instanță. Fata a fost dusă în scaun cu rotile și a participat la sedința de judecată care a durat mai puțin de o oră.

La finalul sedinței, când magistrații au dat o nouă amânare în dosar, familia fetei a vorbit despre faptul că șoferul își dorește ca fapta penală să se prescrie.

Citește și: Alertă pentru șoferi! Riscați să rămâneți fără bani! Este fals

„Justiția în România! Au aprobat să aducă alte probe, cu toate că sunt probe la dosar, expertize făcute, absolut tot. (...) Au amânat cu toate că sunt probe suficiente, mai mult decât suficiente. Problema se pune că se amână procesul ca să expire termenul, să se prescrie. Asta vor avocații lui. Amână, amână și se prescrie, la revedere!", a declarat Ștefan Olariu, asistentul maternal care are grijă de fata rănită în accident.

Avocata familiei Olariu susține că, la acest termen, apărătorul șoferului a cerut reaudierea martorilor, într-o încercare de tergiversare. „O nouă strategie de tergiversare. (...) Se amână din nou pentru că vor să fie audiați din nou martorii, martori care au fost audiați timp de 4 ani la poliție, la parchet. (...). Asta urmăresc de fapt, să nu răspundă penal. Și mai este un an și câteva luni și fapta urmează să se prescrie", a spus Sandra Grădinaru, avocata familiei fetei.

Potrivit acesteia, șoferul și-a schimbat declarația dată după accident și a depus la dosar o expertiză care arată că impactul a avut loc la 20 de metri de trecerea de pietoni, și nu pe zebră. „După ce inițial, și în raportul poliției apare inculpatul cu declarații și planșe foto, așezat pe mijlocul trecerii de pietoni, el însuși indicând locul producerii accidentului mijlocul trecerii de pietoni, după doi ani jumătate (...) nu mai recunoaște faptul că ar fi lovit-o. El spune că accidentul s-ar fi petrecut la 20 de metri de trecerea de pietoni. În cauză, procurorul și cu poliția, la solicitarea familiei Olariu, prin mine, s-a efectuat o expertiză criminalistică (...) și expertul Institutului Național de Expertize Criminalistice a susținut faptul că locul producerii accidentului este trecerea de pietoni. Familia Olariu nu a avut bani să își angajeze expert consultant, însă inculpatul și-a angajat expert consultant și expertul lui afirmă că locul producerii accidentului e la 20 de metri, deci îl contrazice și pe expertul desemnat de către Institutul Național de Expertize Criminalistice, contrazice și poliția, și martorii, contrazice pe toată lumea, motiv pentru care am formulat pe numele acestui expert o plângere penală de mărturie mincinoasă", a declarat Sandra Grădinaru.

Familia Olariu, asistenții maternali care au grijă de fată de când aceasta avea un an, își dorește să o trateze la un spital din străinătate, dar tratamentul este mult prea costisitor și așteaptă finalul procesului pentru a primi bani din asigurarea RCA a șoferului.

„La 15 ani a fost lovită pe trecerea de pietoni și în urma acestui accident a stat în comă vegetativă un an și jumătate, iar de când s-a trezit din comă e paralizată total, nu își poate ține nici măcar capul drept, nu poate să miște nici măcar un deget, trăiește cu trei sonde în ea, viața acestei fetițe este un chin. (...) Toate tervigersările inculpatului, prin avocații săi, nu au făcut altceva decât să întârzie și mai mult soluția în cauză și evident, un ajutor din partea companiei de asigurări pentru Ana. Ori în lipsa acestui ajutor din partea companiei de asigurări, familia Olariu trăiește din veniturile pe care le are și din ce îi mai ajută câte un bun samaritean cu tratamentul Anei", a explicat avocata familiei.

În schimb, avocatul șoferului susține că tot ceea ce face clientul său este să se apere.

„Sunt proceduri obișnuite care trebuie urmate. Un judecător nu își poate forma convingerea dincolo de orice lucru decât prin administrarea nemijlocită a probelor. Asta s-a întâmplat astăzi (marți-n.r.), nimic altceva. Inculpatul își exercită dreptul la apărare. Există o expertiză la acest dosar, care arată că resturile lăsate în urma coliziunii se află la 24,6 m de trecerea de pietoni, de limita trecerii de pietoni", a declarat Cristian Curcă, avocatul șoferului.

Potrivit acestuia, fata venea din partea stângă a direcției de deplasare a clientului său, iar în mijlocul drumului erau niște balize care i-au obturat câmpul vizual. „Nu a văzut-o în timp util pentru a frâna sau a evita coliziunea, asta s-a întâmplat", a declarat presei Cristian Curcă.

Avocatul inculpatului susține că familia a refuzat o ofertă din partea companiei de asigurări, iar despre faptul că ar urmări prescrierea faptei, Cristian Curcă a explicat că tot ceea ce face clientul său este să se apere. „Nu urmărește așa ceva, chiar dacă s-ar împlini termenul de prescripție, acest termen de prescripție este al răspunderii penale, termenul pentru acțiunea civilă este suspendat cât avem acest dosar penal. Când se soluționează dosarul, au suficient timp pentru a se adresa instanței civile și a-și lua toți banii", a explicat Curcă la ieșirea din sala de judecată.

Citește și: Lovitură pentru Adrian Năstase! Decizia luată azi .

În ceea ce privește faptul că șoferul și-a schimbat declarația, avocatul a explicat că declarația la care se face referire este menționată de polițiști în procesul verbal de cercetare la fața locului. „Sunt vorbele polițiștilor, că dumnealui ar fi declarat, o persoană la 50 și ceva de ani, care nu a avut niciodată contact cu legea penală, lovise o fetiță care era luată plină de sânge de ambulanță, dădea declarații la 10 minute după coliziune în sensul că era pe trecere. Mă îndoiesc profund. Este o mențiune consemnată de către organele de poliție, nu este declarația dumnealui", a mai spus Cristian Curcă.

Următorul termen în acest dosar este programat pentru data de 14 ianuarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.