Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul general al CJUE susține că Uber este un serviciu de transport și are nevoie de licență

metropotam.ro
Uber

Platforma Uber furnizează un serviciu de transport și trebuie să dețină o licență, a apreciat joi avocatul general al Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), o posibilă lovitură pentru societatea americană, transmite Reuters. "Platforma electronică Uber, deși este un concept inovator, ține de domeniul transporturilor. Astfel, Uber poate fi obligat să obțină autorizațiile și licențele necesare conform legislației naționale", explica avocatul general Maciej Szpunar într-un comunicat publicat de CJUE. Potrivit acestuia "șoferii Uber nu exercită o activitatea autonomă care este independentă de platformă. Dimpotrivă, această activitate nu poate exista decât prin intermediul platformei, fără de care nu ar avea niciun sens", adaugă Maciej Szpunar. Potrivit acestuia, Uber nu poate fi considerat doar un intermediar între șoferi și pasageri în condițiile în care controlează aspecte importante economic ale serviciului de transport urban.

Opinia avocatului general nu este însă una obligatorie, însă în majoritatea cazurilor judecătorii curții urmează opinia avocatului general. O decizie definitivă a CJUE, instanța juridică supremă din UE, este așteptată la finalul acestui an. Cazul a fost înaintat de o asociație de șoferi de taxi din Barcelona care susține că Uber practică o concurență incorectă cu serviciul său UberPOP, care utilizează șoferi fără licență.

Uber a precizat că așteaptă decizia definitivă a CJUE dar a adăugat că și în situația în care ar fi considerată o companie de transport "aceasta nu va modifica modul în care suntem reglementați în majoritatea țărilor din UE deoarece aceasta este deja cazul în prezent". În România, la finele lunii trecute, reprezentanții COTAR și cei ai Guvernului au semnat un protocol conform căruia în maximum 30 de zile va fi promovat un proiect de Ordonanță pentru modificarea legii privind transportul în regim de taxi. În replică, oficialii UBER România au afirmat că au primit asigurări de la reprezentanții Executivului că modificările aduse Legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciul UBER și nici șoferii parteneri, conform Agerpres.

Compania Uber a fost fondată în 2009 în Statele Unite ale Americii, iar din februarie 2015 Uber este prezentă și în România, la București, cu trei servicii: uberX, UberSELECT și Uber Child Seat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.