Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a scăpat Liviu Dragnea de pușcărie: Pledoaria cu care avocata sa le-a convins pe judecătoare

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Liviu Dragnea

Avocata lui Liviu Dragnea a făcut comparaţia între cazul clientului său, condamnat la închisoare cu executare şi cazul fostului preşedinte francez, Jacques Chirac, care a primit o condamnare cu suspendare pentru angajarea fictivă a zeci de persoane. Apărătoarea lui Dragnea a subliniat ceea ce a numit „disproporţia vădită” dintre pedepsele din cele două dosare, scoţând în evidenţă că în cazul Dragnea prejudiciul reţinut la condamnare este de 200 de ori mai mic decât în dosarul politicienilor francezi.

În pledoaria ţinută la Tribunalul Giurgiu unde s-a judecat liberarea condiţionată a lui Liviu Dragnea, apărătoarea acestuia a invocat nu doar comportamentul pe care fostul lider al PSD l-a avut în perioada de detenţie, ci a făcut şi comparaţia între clientul său – politician condamnat pentru angajarea fictivă a unor persoane, în interesul partidului din care făcea parte – şi un caz similar, cel al angajărilor fictive de la Primăria Paris, din perioada anilor 1990. Adriana Pencea (fostă Filip) și Oiţa Ghiţă sunt cele două judecătoare care l-au eliberat condiționat pe fostul lider PSD.

Citește și: Care sunt următorii pași ai lui Liviu Dragnea

„Petentul a fost condamnat pentru aşa zise angajări fictive în scopul partidului cu privire la două persoane şi un prejudiciu de circa 21 de mii de euro. În Franţa celebra cauză a angajărilor fictive la Primăria Parisului care i-a implicat pe primarul de atunci devenit ulterior Preşedinte al Republicii franceze şi pe directorul său de cabinet, devenit ulterior Prim ministru, iar în prezent membru al Consiliului Constituţional francez, echivalentul judecătorului la Curtea Constituţională, a reprezentat o situaţie de angajări fictive în favoarea partidului de guvernământ implicând 26 de persoane, deci de 13 ori mai mult decât în această cauză, pe o durată de 10 ani, cu un prejudiciu de 30 de milioane franci francezi, deci de peste 200 de ori mai mult decât în această cauză. Astfel, solicită a se observa în această cauză, în această disproporţie vădită că pedeapsa a fost de 3 ani şi 6 luni cu executare, iar în acea cauză pentru Jacques Chirac 2 ani cu suspendare, pentru Alain Jupee 1 an şi 6 luni cu suspendare şi astăzi este judecător, respectiv membru al Consiliului Constituţional francez”, au consemnat judecătorii Tribunalului Giurgiu în încheierea de şedinţă redactată în dosarul în care Liviu Dragnea a fost liberat condiţionat.

Citește și: De ce a fost eliberat Liviu Dragnea: Fostul șef PSD a avut un comportament exemplar, a participat la activităţi religioase și redactarea unei reviste

Fostul preşedinte francez, Jacques Chirac, a fost condamnat, în decembrie 2011, pentru deturnare de fonduri publice, abuz de încredere şi conflict de interese, infracţiuni comise în perioada în care Chirac era primar al Parisului. Sentinţa de doi ani a fost dată cu suspendare, magistraţii ţinând cont de vârstă de starea de sănătate a fostului politician dar şi de statutul său de fost preşedinte al statului. La momentul condamnării, Chirac avea 79 de ani, iar faptele se petrecuseră cu peste 15 ani înainte de sentinţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.