Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul Poporului INTRĂ TARE în plină stare de urgență: Renate Weber îl SOMEAZĂ pe Marcel Vela să anunțe ce plan are pentru contracararea infracționalității

Facebook
Renate Weber

Avocatul Poporului, Renate Weber, intră tare în plină stare de urgență. Marcel Vela e somat să comunice public dacă a fost stabilită o strategie de contracarare a fenomenului infracţional pentru garantarea siguranţei persoanelor şi a bunurilor. Asta după ce în România au revenit o mulțime de români din diaspora, conform Agerpres.

Citește și: VIDEO Jandarmii din Timișoara AU LUAT PE SUS mai mulți rromi care REFUZAU să intre în carantină

"Primim numeroase sesizări, aşa cum semnalează tot mai des mass-media, în legătură cu cazuri de înmulţire a actelor săvârşite, unele chiar cu violenţă, la adresa persoanelor sau a bunurilor acestora. Având în vedere că aplicarea măsurilor specifice stării de urgenţă presupune concentrarea în această sferă, a prevenirii răspândirii virusului, a activităţii autorităţilor cu atribuţii în sfera prevenirii fenomenului infracţional, ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu efectul nedorit al creşterii numărului de infracţiuni privind bunurile şi persoanele în perioada următoare (...). Vă solicităm să ne comunicaţi dacă a fost stabilită deja sau este în curs de elaborare o strategie de contracarare a fenomenului infracţional ce se poate manifesta în acest context concret pentru garantarea siguranţei persoanelor şi a bunurilor", se arată în solicitarea AP.

Conform solicitării, România trece printr-o situaţie excepţională în contextul pandemiei Covid-19, care afectează populaţia la nivel general, instituirea stării de urgenţă fiind doar o parte din răspunsul care trebuie oferit societăţii româneşti şi evoluţiei ei viitoare.

Avocatul Poporului reafirmă rolul său de garant al drepturilor şi libertăţilor fundamentale, mai ales într-o perioadă a măsurilor excepţionale, când siguranţa populaţiei este "puternic încercată" din toate punctele de vedere.

"Constatăm că, în acest context excepţional, cadrele Ministerului Afacerilor Interne, Poliţiei şi Jandarmeriei, ale Ministerului Apărării Naţionale şi ale Poliţiei Locale exercită în mod prioritar activităţi specifice pentru a asigura implementarea măsurilor adoptate în baza decretului prezidenţial nr. 195/2020, prin Ordonanţele militare nr. 1, 2, 3, 4, 5 şi 6 din 2020", se mai arată în solicitare.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a atenţionat, duminică, la Digi 24, că infracţiunile comise în perioada stării de urgenţă sunt sancţionate cu mai multă rapiditate şi cu sporuri de pedeapsă.

El a menţionat că s-a mărit numărul dispozitivelor de ordine publică.

Chestionat privind numărul de spargeri, care a crescut în zona Arad, el a menţionat că la nivel naţional infracţionalitatea a scăzut.

"La nivel naţional să ştiţi că infracţiunile au scăzut, poate şi din cauza... sau acum pot să spun datorită faptului că circulaţia este redusă, restrânsă pe străzi sau oamenii sunt acasă. La nivel naţional infracţionalitatea a scăzut. Pe zone punctuale, unde într-adevăr există un impact cu cei care vin de afară şi nu trebuie să ne ferim de acest adevăr, sunt compatrioţi de-ai noştri care vin de afară, evidenţiaţi într-o bază de date mai specială, oameni care s-au ocupat cu infracţiuni pe afară. Ei nu ţin cont de pandemie sau de condiţiile - să spunem - impuse de ordonanţele militare şi, probabil, îşi păstrează prostul obicei pe care îl au avut şi în România înainte de a pleca şi în unele state unde au ajuns", a spus Vela.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.