Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul Poporului a făcut RECURS în interesul legii la ÎCCJ: Ce solicită instituția

avocatul-poporului-110547-1

Avocatul Poporului a înaintat recurs în interesul legii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind recunoaşterea dreptului persoanelor persecutate din motive etnice de a formula recurs împotriva hotărârilor definitive pronunţate de tribunale în procesele pentru acordarea drepturilor prevăzute de lege.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii marţi, Avocatul Poporului a solicitat ÎCCJ să se pronunţe în acest caz în legătură cu o problemă de drept soluţionată în mod neunitar de către instanţele de judecată.

Citește și: Știai motivele pentru care unii par mai SEXY decât alții? / VIDEO

În sesizarea formulată către ÎCCJ, Avocatul Poporului a apreciat că hotărârile judecătoreşti pronunţate în cauzele având ca obiect refuzul acordării drepturilor persoanelor persecutate din motive etnice, conform Ordonanţei Guvernului nr. 105/1999, sunt supuse recursului, potrivit Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, modificată şi completată.

Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, cu modificările şi completările ulterioare, reglementează acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice.

Citește și: Asta e legătura dintre kilogramele în plus și memorie

Avocatul Poporului a mai arătat că legiuitorul a stabilit fără echivoc procedura de soluţionare a contestaţiei împotriva hotărârilor pronunţate de casele judeţene de pensii sau, după caz, de Casa de pensii a municipiului Bucureşti ca fiind cea reglementată de Legea contenciosului administrativ. Conform sursei citate, în aplicarea acestei legi, sentinţele tribunalelor administrativ-fiscale pot fi atacate cu recurs, care se judecă de secţiile de contencios administrativ şi fiscal ale curţilor de apel.

Citește și: Lady Gaga va juca rolul Donatellei Versace în serialul „American Crime Story”

"Astfel, interpretarea şi aplicarea art. 7 alin. (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, modificată prin art. 33 Legea nr. 76/2012, în sensul că hotărârile instanţei de fond sunt supuse recursului nu face decât să reafirme regula conţinută în art. 20 din Legea nr. 554/2004 şi confirmă o soluţie de tradiţie în legislaţia naţională, în materia contenciosului administrativ, recursul fiind calea de atac compatibilă. O altă interpretare şi aplicare atribuită textului de lege în discuţie, în sensul eliminării căii de atac a recursului împotriva hotărârilor pronunţate în cauzele având ca obiect acordarea drepturilor prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999 şi lipsirea beneficiarilor normei juridice de posibilitatea de a supune controlului judiciar soluţia instanţei de fond, ar constitui o interpretare excesivă, ce depăşeşte cadrul constituţional referitor la exercitarea căilor de atac", se arată în comunicatul transmis de Avocatul Poporului.

Citește și: Manny Pacquiao anunță un nou MECI AL SECOLULUI cu Floyd Mayweather

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.