Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul Poporului cere Ministerului Sănătății protecția pacienților oncologici în fața Covid-19

avocatul poporului

Avocatul Poporului i-a solicitat ministrului Sănătăţii să îi comunice care este cadrul legal prin care se instituie măsurile de protecţie faţă de COVID-19 a bolnavilor cu afecţiuni oncologice care trebuie să se prezinte la spital pentru a-şi efectua tratamentele necesare, potrivit Agerpres.

În solicitarea postată miercuri pe site-ul Avocatului Poporului se menţionează că, într-un articol publicat în presa locală pe 24 martie, Hospice Casa Speranţei şi Asociaţia Bolnavilor de Cancer făceau "apeluri disperate spre sistemul medical, autorităţi şi populaţie" pentru că "pacienţii oncologici sunt externaţi din spitale de stat şi trimişi acasă, uneori fără tratament".

Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Braşov, s-a sesizat din oficiu, având în vedere aspectele din presă şi a întreprins demersuri scrise la Ministerul Sănătăţii şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov.

Conform Avocatului Poporului, printr-o adresă din 30 aprilie, SCJU a comunicat că Secţia de Oncologie a funcţionat normal şi a asigurat internarea şi tratamentul pacienţilor oncologici. În secţiile chirurgicale s-au internat şi operat pacienţii cu afecţiuni oncologice. Toţi pacienţii aflaţi în tratamente cu citostatice la Oncologie au fost testaţi la interval de două săptămâni pentru COVID-19.

Citește și: S-a găsit soluția după ce CCR a declarat amenzile date în starea de urgență neconstituționale! În baza cărei legi vor fi amendați românii în starea de alertă

De asemenea, menţionează Avocatul Poporului, MS a comunicat, printr-o adresă din 21 aprilie, referitor la reducerea aglomerării în serviciile de oncologie că, în cazul în care există doar un singur serviciu de oncologie judeţean, cu sprijinul DSP, vor fi identificate spitalele/ secţiile de suport din teritoriu, unde vor fi direcţionaţi pacienţii care au nevoie exclusivă de îngrijiri paliative. În judeţele unde există mai multe servicii de oncologie, în funcţie de specificul local şi cu coordonarea DSP, se va stabili unde vor fi spitalizaţi pacienţii cu necesar exclusiv de îngrijiri paliative; vor fi favorizate pentru acest serviciu unităţile care dispun deja de paturi/ compartimente/ secţii de îngrijiri paliative sau au posibilitatea de a crea circuit separat pentru aceşti pacienţi.

"Apreciem că informaţiile publicate de presă se confirmă parţial, întrucât la nivelul judeţului Braşov, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov nu a restrâns sau împiedicat accesul la serviciile medicale ale pacienţilor oncologici sau ale persoanelor care doresc să efectueze investigaţii de determinare a unor eventuale afecţiuni oncologice", precizează Avocatul Poporului.

Citește și: CTP, reacție după decizia CCR: ‘Oamenii s-au relaxat și totul depinde de gena dacică, aia despre care se spunea că ne protejează’

Cu toate acestea, susţine Avocatul Poporului, MS nu comunică un anumit cadru legal aplicabil la nivel naţional, fiind luate doar măsuri generale cu caracter de recomandare care pot conduce la "disfuncţionalităţi în cadrul unităţilor sanitare" privind protecţia persoanelor suspecte de afecţiuni oncologice sau care trebuie să îşi continue aceste tratamente. De asemenea, Avocatul Poporului subliniază continuitatea contextului pandemic COVID-19, deşi starea de urgenţă încetează.

"Vă solicităm să ne comunicaţi care este cadrul legal prin care se instituie măsurile de protecţie a bolnavilor cu afecţiuni oncologice care în mod obligatoriu trebuie să se prezinte pentru a-şi desfăşura tratamentele necesare, dar şi dacă există posibilitatea ca persoanele suspecte de afecţiuni oncologice să se prezinte pentru a-şi efectua investigaţiile necesare depistării afecţiunii oncologice, precum şi care sunt aceste modalităţi puse la dispoziţie, în contextul pandemiei de COVID-19", cere Avocatul Poporului în adresa transmisă ministrului Sănătăţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.