Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul Poporului cere un nou sediu: 'Situaţia este dramatică'

Victor Ciorbea

Avocatul Poporului a ridicat, marţi, la Parlament, problema sediului instituţiei, afirmând că aceasta nu a fost rezolvată, iar angajaţii îşi desfăşoară activitatea în "condiţii dramatice", parte dintre aceştia "într-o bojdeucă", informează Agerpres

"Am făcut menţiune şi la data când am depus raportul (...) despre faptul că nu avem un sediu adecvat. Iar situaţia a devenit de-a dreptul dramatică, pentru că, între timp, am angajat oamenii aceia care lucrează la domeniul pentru prevenirea torturii. (...) Unii lucrează într-un pod la 50 la grade vara şi la nu ştiu câte grade minus iarna", a declarat Victor Ciorbea, în cadrul dezbaterilor din comisiile juridice reunite al Camerei Deputaţilor şi Senatului, în care s-au discutat rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe anii 2013, 2014. 

Potrivit lui Ciorbea, angajaţii care lucrează în domeniul de prevenire a torturii îşi desfăşoară activitatea "într-o bojdeucă, la propriu, în curtea interioară ( a instituţiei - n.r.)". "Situaţia este dramatică, realmente", a afirmat el. 

Ciorbea a vorbit şi despre necesitatea unor "mici modificări" la legea de organizare şi funcţionare a Avocatului Poporului - Legea 35/1997, rezultate din activitatea practică a instituţiei şi, mai ales, din activitatea mecanismului de prevenire a torturii. 

Senatorul PNL Mărinică Dincă a intervenit în cadrul dezbaterilor şi a cerut demisia lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului pentru că în activitatea sa a înregistrat, "cu succes, trei mari insuccese". 

"Primul este scos în evidenţă de Comisia Europeană prin MCV, al doilea este dat, practic, (...) în mod direct de către Curtea Constituţională prin faptul că i-a arătat unde a greşit, cât a greşit şi, mai ales, ce a greşit. Modificarea unei proceduri nu are nicio importanţă, va mai face greşeli de acest gen ori de câte ori va considera conducătorul acestei autorităţi, pentru că are această libertate şi eu sunt de acord să aibă această libertate chiar şi atunci când greşeşte. Şi cea de-a treia este spusă în mod direct de Avocatul Poporului, care ne spune că proprii angajaţi sunt torturaţi prin condiţiile de muncă pe care le au. Cred că acesta ar fi primul motiv pentru care să-şi dea demisia în condiţiile în care nu poate să asigure condiţii decente nici măcar pentru proprii angajaţi, iar aceasta arată lipsa capacităţii de management a Avocatului Poporului", a susţinut senatorul liberal. 

Ca urmare, Dincă a anunţat că va da un vot împotriva adoptării rapoartelor de activitate pe 2013 şi 2014 ale Avocatului Poporului. 

"Practica în instituţie, inclusiv pe durata celor şapte luni de mandat din 2014, a fost aceea de a nu ataca nicio ordonanţă de urgenţă şi nicio lege care aveau un caracter cât de cât politic şi electoral", a replicat Ciorbea. 

"N-am făcut decât să menţin şi eu în 2014 acea practică. Şi, de aceea, am anunţat că a doua zi după MCV am şi modificat practica. Legat de al doilea aspect, ştiţi bine că în 2013 CCR a pronunţat o hotărâre prin care a subliniat că pornind de la prevederile din Constituţie, din legea de organizare şi funcţionare, Avocatul Poporului este suveran în a aprecia când, cum este cazul să atace, să ridice o excepţie de neconstituţionalitate, se dă chiar o marjă extraordinar de mare în apreciere", a explicat Avocatul Poporului. 

Ciorbea a adăugat, legat de cererea demisiei sale pe motiv că nu poate asigura condiţii corespunzătoare de muncă angajaţilor, că aceasta reprezintă "un semn de solidaritate" din partea senatorului. "Faptul că nici Guvernul anterior şi nici până acum nu am rezolvat această problemă, deşi am făcut zeci de demersuri şi scrise şi întâlniri şi discuţii şi certuri şi tot ce doriţi pentru a obţine o locaţie adecvată, cred că nu-mi poate fi imputat mie", a spus el. 

La finalul dezbaterilor, parlamentarii din cele două comisii juridice au avizat cu majoritate de voturi rapoartele de activitate pe 2013 şi 2014 ale Avocatului Poporului. 

În cadrul aceleiaşi şedinţe au fost avizate şi rapoartele de activitate pe 2013 şi 2014 ale AEP, un alt raport AEP privind alegerile pentru preşedintele României din 2014, rapoartele de activitate ale CNCD pe 2013-2014, un raport al CSM privind starea justiţiei pe 2011, rapoartele de activitate ale Consiliul Legislativ pe anii 2012, 2013, 2014 şi cele ale CNSAS pe 2013-2014. 

Raportul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor(CNSC ) nu a fost dezbătut şi avizat întrucât reprezentanţii instituţiei nu au fost prezenţi la şedinţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.