Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul Poporului îi cere directorului general al ANP măsuri privind achiziţionarea la timp a medicamentelor prescrise deţinuţilor de la Penitenciarul Giurgiu

avocatul poporului temp

Avocatul Poporului (AP) recomandă directorului general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) să dispună măsurile necesare pentru identificarea unei soluţii care să asigure achiziţionarea la timp a medicamentelor prescrise persoanelor private de libertate aflate în custodia Penitenciarului Giurgiu. În recomandarea postată pe site-ul AP se arată că, printr-o petiţie înregistrată la Avocatul Poporului în 2017, un deţinut din custodia Penitenciarului Giurgiu a menţionat că este bolnav cronic şi că pe 30 august 2017 nu a beneficiat de tratament medicamentos, conform Agerpres.

"Urmare a anchetei efectuate de reprezentanţii instituţiei Avocatul Poporului la Penitenciarul Giurgiu, s-a constatat că persoana privată de libertate se afla în evidenţa cabinetului medical cu diagnosticul angină pectorală stabilă şi avea recomandare de tratament medicamentos (...) La data depunerii în penitenciar (30 august 2017), acesta nu a prezentat acte medicale din care să reiasă că e diagnosticat cu vreo boală cronică şi nu avea tratament asupra sa", relevă recomandarea.

Potrivit acesteia, pe 8 septembrie 2017, deţinutul a primit parţial tratamentul prescris pe reţeta electronică, urmând ca restul tratamentului să fie primit când va fi achiziţionat de serviciul logistică. "Conform personalului medical, medicamentele compensate (medicamentele vitale) erau achiziţionate de la farmacia cu care penitenciarul avea contract. În cazul medicamentelor necompensate, acestea erau achiziţionate prin serviciul de achiziţii publice (SEAP), proces de durată, ceea ce determina apariţia unor perioade în care persoanele private de libertate nu beneficiau de tratament corespunzător", se menţionează în recomandare.

În altă ordine de idei, AP recomandă directorului general al ANP să ia toate măsurile necesare pentru identificarea unei soluţii care să permită achiziţionarea numărului necesar de paturi noi în cadrul Penitenciarului Constanţa-Poarta Albă. În recomandarea postată pe site-ul AP se arată că, printr-o petiţie înregistrată la Avocatul Poporului în 2016, un deţinut aflat în custodia Penitenciarului Constanţa-Poarta Albă a menţionat starea de degradare a paturilor asigurate persoanelor private de libertate cazate pe Secţia E.5., deşi în cadrul penitenciarului a fost demarat un program de înlocuire a vechilor paturi.

"Urmare a anchetei efectuate de reprezentanţii instituţiei Avocatului Poporului la Penitenciarul Constanţa-Poarta Albă s-a constatat că se asigura persoanelor private de libertate pat individual metalic, cu dimensiunile de 0,90mx2m dotat cu piesele de cazarmament necesare (saltea, lenjerie de pat, pătură, pernă). În perioada 2015-2016 au fost achiziţionate un număr de 520 paturi noi cu spaţii de depozitare, dintre care 222 paturi pentru înlocuirea paturilor vechi pe secţia E.5. Paturile pentru această secţie au fost achiziţionate la finalul anului 2016 şi urma ca activitatea de montare a acestora să fie demarată începând cu luna martie 2017. Unitatea penitenciară avea în vedere continuarea programului de înlocuire a paturilor vechi cu paturi noi, dar fondurile alocate nu erau suficiente (12.000 de lei, ceea ce reprezenta 2,83% din fondurile alocate în anul 2016 şi 1,3% din necesar)", se mai arată în recomandare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.