DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Avocatul Poporului s-a autosesizat privind posibila încălcare a dreptului la viaţă şi la integritate fizică şi psihică

Inquam Photos / Octav Ganea
renate weber

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind posibila încălcare a dreptului la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi a dreptului la ocrotirea sănătăţii în cazul pacienţilor cu boli cronice.

"Instituţia Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind posibila încălcare a prevederilor art. 22 din Constituţie - dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi a art. 34 - dreptul la ocrotirea sănătăţii întrucât, odată cu declanşarea pandemiei de COVID-19, accesul în spitale al pacienţilor cu boli cronice a fost restrâns", potrivit unei solicitări postate, vineri, pe site-ul instituţiei şi adresate ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, privind restrângerea accesului pacienţilor cu boli cronice în spitale desemnate suport COVID-19, prin ordine de ministru, fundamentate pe prevederile Decretului nr.195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, respectiv ale Decretului nr. 240/2020 privind prelungirea stării de urgenţă, scrie agerpres.ro.

Citește și: Anunț oficial! Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate

Avocatul Poporului arată că, într-o scrisoare deschisă adresată Ministerului Sănătăţii şi Primăriei Bucureşti, reprezentanţii bolnavilor cronici atrag atenţia că această categorie de pacienţi are nevoie de continuarea terapiilor şi monitorizare permanentă, conform protocoalelor terapeutice şi că, în ultimele luni, această nevoie a fost îngrădită.

"În plus, Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 753 din 7 mai 2020 pentru modificarea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I şi în faza a II-a şi a Listei cu spitale de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi cu virusul SARS-CoV-2 este fundamentat pe prevederile Decretului nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României şi ale Decretului nr. 240/2020 privind prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României; prevederile art. 16 alin (1) lit. a) şi b) şi ale art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", precizează sursa citată.

Citește și: Klaus Iohannis a semnat! Pensiile au parte de noi modificări

Conform Avocatului Poporului, măsurile instituite prin Ordinul 753/2020 nu sunt legale, în condiţiile în care starea de urgenţă a încetat.

"În aceste condiţii, considerăm că nu se mai justifică îngrădirea accesului pacienţilor în spitalele desemnate suport COVID-19, întrucât există mai mulţi pacienţi cu boli cronice grave pentru care urgenţa este imperioasă, pacienţi care necesită proceduri medicale complexe, care nu se pot realiza decât în spital. Faţă de situaţia prezentată, în baza art. 59 alin (2) din Constituţia României, coroborat cu art. 4 şi art. 25 din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, republicată, vă rugăm să ne comunicaţi măsurile dispuse pentru a permite reluarea activităţii acestor spitale, deoarece starea de urgenţă nu mai subzistă", mai arată Avocatul Poporului.

Citește și: Va fi obligatoriu în România! Se vor da bani .

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.