Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul profesorului român închis în China îl contrazice pe Cătălin Predoiu: Marius Balo nu a fost adus în România din cauza 'nepăsării autorităților'

Romania Jurnal
Marius Balo

Avocatul lui Marius Balo, profesorul român închis în China, susține că acesta nu a fost adus în țară din cauza „nepăsării autorităților române”. Reacția vine în contextul în care Ministerul Justiției pusese situația pe seama restricțiilor anti-pandemie de pe teritoriul chinez, o afirmație respinsă de avocații dascălului, anunță b1tv.ro.

„Indolența și nepăsarea autorităților române a fost cauza imposibilității realizării transferului cetățeanului român Marius Balo în România și nu contextul pandemic astfel cum susține domnul ministru Cătălin Predoiu”, a declarat Eugen Iordăchescu, apărătorul lui Marius Balo.

Potrivit avocatului, nepăsarea autorităților române, nu resticțiile din China, a împiedicat aducerea lui Marius Balo în țară.

„După cum am mai precizat și cu ocazia comunicatelor anterioare, Curtea de Apel Cluj a recunoscut în data de 1 octombrie 2019 hotărârea de condamnare nr. (2015) HEZ 49 din 24.03.2016 a Tribunalului Popular Intermediar II din Shanghai, rămasă definitivă prin hotărârea nr. (2016) HXZ a Curţii Supreme Populare din Shanghai. Curtea de Apel Cluj a dispus transferarea persoanei condamnate Marius Balo din Penitenciarul Quinpu din Republica Populară Chineză într-un penitenciar din România în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare”, susține avocatul.

Eugen Iordăchescu spune că, pe 15 ianuarie 2020, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională – Biroul Național Interpol a comunicat că demersurile pentru preluarea lui Marius Balo au fost inițiate, data transferării efective în țară urmând să fie stabilită în colaborare cu partea chineză.

„Din luna octombrie 2019 și până în luna martie 2020, de când s-a declanșat pandemia COVID-19, autoritățile competente au avut timp suficient pentru transferarea în România a cetățeanului român Marius Balo. Mai mult, inclusiv după luna martie 2020 transferarea cetățeanului român se putea realiza cu respectarea măsurilor impuse de pandemia COVID-19, respectiv testarea persoanelor din cadrul escortei române și carantina pentru o perioadă de 7 zile. Dacă se dorea aducerea în țară a numitului Marius Balo acest lucru se putea realiza, având în vedere relaxarea restricțiile impuse de pandemia COVID-19, viața revenind la normal din primăvara anului 2020 în China. Restricțiile au fost din nou impuse doar în luna octombrie 2021”, a continuat avocatul.

Eugen Iordăchescu a comentat și declarația ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, potrivit căreia prejudiciul pentru care a fost condamnat Marius Balo ar fi de aproximativ 350.000 de dolari americani.

„Potrivit hotărârii de condamnare nr. HEZ 49 din 2015, prejudiciul în valoare totală de 2.582.402 RMB a fost cauzat de către inculpații de cetățenie chineză din dosar respectiv Jiang Chuanjian, Yue Liang, Hu Xiaogao, Fu Qiang, Zhu Zuoguo, Wang Xuedong, Yang Hua, Zhu Zuoxi, Li Jun și alții care au încheiat parteneriate pentru a frauda sume de bani, înființând pe rând societățile Xinnaier Administrare Active Shanghai, Rentong Administrare Active, Dekeyuan Administrare Active, Dresden Administrare Active și alte firme formând o platformă de fraudă internă. Acești inculpați sub pretextul semnării unor contracte de împrumut financiar cu Compania grupului financiar, au înșelat părțile vătămate cauzând prejudiciul reținut în hotărârea de condamnare”, a mai spus avocatul lui Marius Balo.

El susține că „prejudiciul reținut în dosarul penal a fost cauzat de inculpații de cetățenie chineză și nicidecum de către Marius Balo, astfel cum se susține de către Ministerul Justiției Cătălin Predoiu”

„Se menționează expres faptul că inculpatul Yue Liang precum și alții au folosit pașaportul numitului Marius Balo și au înființat la Hong Kong companiile Xindeer, Retong HSBC, Abi. De asemenea, în cuprinsul sentinței se mai arată că Balo Marius a primit de la cetățenii chinezi o sumă care varia între 500 și 1000 de RMB. Aceasta este suma de bani primită de Marius Balo de la inculpații de cetățenie chineză, respectiv 80 dolari pentru că a participat doar la ceremoniile de semnare a contractelor fără să aibă cunoștință de activitățile frauduloase desfășurate de cetățenii chinezi. Prejudiciul reținut în dosarul penal a fost cauzat de inculpații de cetățenie chineză și nicidecum de către Marius Balo, astfel cum se susține de către Ministerul Justiției Cătălin Predoiu”, a afirmat avocatul.

Eugen Iordăchescu a vorbit și despre afirmația potrivit căreia numitul Marius Balo a informat ambasadorul român că renunță la transferul în România încă din luna mai 2021, susținând că ea „este contrazisă de documentele care au fost depuse la Curtea de Apel Cluj”.

„Astfel, în data de 28 septembrie 2021 numitul Balo Marius a scris o notificare în care explică faptul că au mai rămas doar câteva luni până la executarea în integralitate a pedepsei de 8 ani închisoare, motiv pentru care nu mai dorește să fie adus în țară. Această notificare a fost trimisă de către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională la Curtea de Apel Cluj, în data de 15.10.2021. Marius Balo a trimis această notificare întrucât din data de 01.10.2019 moment în care s-a recunoscut de către Curtea de Apel Cluj hotărârea de condamnare nr. (2015) HEZ 49 din 24.03.2016 a Tribunalului Popular Intermediar II din Shanghai, Centru de Cooperare Polițienească Internațională – Interpol nu a efectuat demersurile de preluare în vederea transferării sale într-un penitenciar din România. Astfel, cererea trimisă de către Marius Balo la Curtea de Apel Cluj s-a justificat având în vedere faptul că, acesta urmează să fie eliberat la data de 27.03.2022 moment la care pedeapsa este executată integral”, a mai afirmat Eugen Iordăchescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.