Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Avocatul Toni Neacșu, profund REVOLTAT de controlul ANPC la Cora: 'Arată direcția abuzivă în care ne îndreptăm!'

Toni Neacsu

Rețeua Cora anunță că accesul în hipermarketurile sale aflate în incinta unor centre comerciale se face pentru toți consumatorii, posesori sau nu ai unor certificate verzi. Totodată, Cora România avertizează autoritățile că prin blocarea accesului clienților la magazinele sale ”ignorarea statutului de magazine esențiale pentru retailerii alimentari care activează în cadrul unor centre comerciale discriminează această categorie, distorsionează piața și încalcă principiile concurenței loiale între actorii cu statut egal din acest sector.” În plus, din cauza restricțiilor, „sunt astfel puse în pericol mii de locuri de muncă, securitatea unui întreg lanț de aprovizionare care implică mulți producătorii locali, și nu în ultimul rând sănătatea consumatorilor, care se vor îndrepta spre un număr limitat de magazine, creându-se aglomerație și favorizându-se nerespectarea condiției esențiale de distanțare socială.”

După acest anunț Protecția Consumatorilor a efectuat controale la Cora. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a propus închiderea unităţilor Cora Pantelimon şi Cora Alexandriei din București pe o durată de cel mult 6 luni, în urma constatării mai multor abateri importante la cele două magazine în cadrul unui control realizat vineri, potrivit unui comunicat remis de ANPC.

Avocatul Adrian Toni Neacșu susține că gestul autorităților, de a controla Cora după acel anunț, arată direcția abuzivă în care ne îndreptăm.

„Ce s-a întâmplat ieri cu magazinele Cora, călcate de ANPC și închise intempestiv a doua zi după ce lanțul anunțase că primește și persoanele nevaccinate, arată direcția abuzivă în care ne îndreptăm.

HG-urile care reglementează interdicțiile pentru persoanele nevaccinate sunt haotice, nejuridice și conțin prevederi contradictorii și confuze. Sunt pur și simplu scrise cu picioarele și cu siguranță nici alea nu aparțin unor juriști.

Pentru că lanțul de magazine Cora sfidase autoritățile situației de urgență, invocând de altfel exact prevederi interpretabile din aceste HG-uri dezlânate, dar și pentru că nu există altă sancțiune decât amenda pentru nerespectarea lor (de max 5000 de lei!), a fost organizat un adevărat desant al altor autorități (ANPC) cu misiunea de a găsi motive pentru a le închide, altele decât cele care țin de nerespectarea legislației privind accesul persoanelor nevaccinate, ceea ce s-a și întâmplat.

Între timp, în Parlament este iminent votul final asupra unui proiect de lege (Plx 271/2021) prin care agenții economici care nu respectă limitările din starea de alertă să poată fi închiși rapid. Au avut grijă inclusiv să prevadă că atacarea în justiție a acestei măsuri nu suspendă sancțiunea închiderii temporare, astfel încât magazinul/spațiul comercial să rămână efectiv închis.

Cel mai probabil legea va trece săptămâna viitoare, în ședință de plen a Camerei deputaților de marți sau miercuri.

Asociația marilor retele comerciale în loc să emită postfactum comunicate de presă anemice mai bine își folosește resusele și armatele de avocați să împiedice sau să cosmetizeze aceste noi siluiri ale Legii nr. 55/2020 privind starea de alertă", a spus Toni Neacșu, pe pagina sa de Facebook.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.