Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Dreptul la avort divizează societatea din Croaţia: Mii de manifestanți au defilat pe străzile din Zagreb

France24.com
protest anti-avort croatia

Mii de manifestanţi anti-avort au defilat sâmbătă în Croaţia, sub privirile susţinătorilor dreptului la întreruperi de sarcină, îngrijoraţi de o posibilă înăsprire a legislaţiei în domeniu, relatează AFP.

La Zagreb, manifestanţii, majoritatea fără a purta mască de protecţie, au agitat steaguri croate şi au intonat cântece patriotice, defilând în spatele unor bannere cu inscripţii precum 'Unborn Lives Matter, Too', cu referire la sloganul 'Black Lives Matter'.

'Este de datoria noastră să pledăm pentru protejarea oricărei vieţi umane, inclusiv celei a copiilor ce urmează a se naşte', a declarat Luka Hudincec, unul din organizatori.

Grupări de stânga şi feministe şi-au exprimat opoziţia faţă de această manifestaţie stând în picioare pe trotuar, îmbrăcaţi cu şorţuri ce păreau pătate cu sânge, şi purtând umeraşe ca aluzie la avorturile ilegale.

Manifestaţia, aflată la şasea ediţie, are loc în acest an în ajunul alegerilor locale de la Zagreb, la care un candidat al stângii şi ecologiştilor este favorit în faţa unui conservator.

În Croaţia, avortul este legal până în a zecea săptămână de sarcină, în virtutea unei legi de datează din 1978, din vremea fostei Iugoslavii comuniste.

Legea le dă dreptul medicilor să refuze să practice întreruperea de sarcină şi, potrivit statisticilor oficiale, 60% dintre ei şi-l exercită.

În 2017, Curtea Constituţională a ordonat parlamentului să pregătească o nouă lege cu privire la avort, apreciind că aceea în vigoare este depăşită, decizie care a alimentat temerile partizanilor dreptului la avort că vor fi introduse restricţii.

Problema dreptului la avort divizează societatea din Croaţia, unde 90% din cei 4,2 milioane de locuitori sunt catolici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.