Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Un parc cu 'trofee' de război a fost inaugurat de Azerbaidjan. Șocați, armenii acuză o politică genocidară

rt.com
razboi

Armenia a acuzat marţi Azerbaidjanul de ură rasială şi "politică genocidară" din cauza unei expoziţii de trofee de război la Baku, care arată în special căşti ale soldaţilor armeni ucişi în timpul războiului din Nagorno-Karabah, relatează France Presse.

Preşedintele azer Ilham Aliev a vizitat luni "Parcul trofeelor" ce urmează să fie deschis în curând la Baku pentru a arăta dispozitivele, echipamentele şi armamentele armenilor confiscate sau distruse în timpul războiului din toamna anului 2020.

Sute de căşti aparţinând soldaţilor armeni ucişi sunt expuse acolo şi Aliev s-a pozat în faţa lor. Sunt prezentate şi manechine de ceară reprezentând în mod caricatural soldaţi inamici.

Deschiderea acestui parc este "dovada urii faţă de armeni şi a politicii genocidare azere", a declarat Arman Tatoian, mediatorul armean pentru drepturile omului.

Imaginile din acest parc i-au şocat pe armeni la Erevan.

"Acesta este adevărat fascism", a declarat pentru AFP istoricul Mher Barseghian, în vârstă de 41 de ani. Parcul "aminteşte de dovezile barbariei lui Hitler expuse în muzee din întreaga lume".

content-image

Războiul din Nagorno-Karabah, o regiune separatistă cu majoritate armeană, dar recunoscută internaţional ca parte a Azerbaidjanului, a izbucnit în septembrie 2020 şi a făcut peste 6.000 de morţi în şase săptămâni.

Superior din punct de vedere tehnologic, Azerbaidjanul a învins trupele armene şi a recuperat controlul asupra unei părţi din Nagorno-Karabah, dar şi asupra mai multor districte pe care nu le mai controla după mai bine de 30 de ani şi un prim război, aminteşte AFP.

Baku şi Erevanul s-au acuzat reciproc de crime de război după conflict.

Înfrângerea Armeniei a provocat de asemenea o criză politică, cu manifestaţii împotriva prim-ministrului armean Nikol Paşinian, acuzat că a capitulat. Alegeri legislative anticipate au fost convocate în iunie.

Rezumatul războiului din Nagorno-Karabah:

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.