Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Azerbaidjanul a crescut volumul exporturilor de petrol, gaze și produse petroliere în Georgia

sonda petrol

Costul total al petrolului și produselor petroliere exportate din Azerbaidjan în Georgia s-a ridicat la 64.186 milioane dolari, potrivit azernews.

În ceea ce privește importurile de gaze, în primele șapte luni ale acestui an, Georgia a importat 1,047 milioane de metri cubi de gaz natural din Azerbaidjan.

Aceasta este cu 80.333 metri cubi sau cu 8,3 la sută mai mult decât în aceeași perioadă din 2018.

În prezent, Azerbaidjan este principalul furnizor de gaze către Georgia. Astăzi, Georgia primește gaze naturale din Azerbaidjan prin două surse.

Astfel, Georgia furnizează populației și centralelor termice cu gaz achiziționat de la SOCAR. În plus, Georgia primește o cotă de tranzit pentru transportul gazelor azerbaidiene pe piața mondială.

SOCAR furnizează gaz prin conducta Gazimahammad-Gazakh. În plus, gazul azerbaidjan este furnizat Georgiei din câmpul Shah-Deniz prin conducta Baku-Tbilisi-Erzurum.

Anul trecut, Georgia a importat 2,2 miliarde de metri cubi de gaz din Azerbaidjan.

Georgia este o țară cheie de tranzit pentru Azerbaidjan, prin care sunt stabilite principalele conducte ale Azerbaidjanului pentru furnizarea de petrol și gaze către Occident.

De exemplu, conductele de petrol Baku-Supsa și Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) trec prin țara vecină. De asemenea, gazul din câmpul Shah Deniz din sectorul azerbaidian al Mării Caspice este transportat în Turcia prin Georgia.

BTC, care este considerată principala arteră a exportului de energie din regiune, a jucat un rol important în extragerea resurselor bogate de energie din Marea Caspică și aducerea lor pe piețele mondiale.

În prezent, conducta BTC transportă în principal petrolul Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) și condensatul Shah Deniz din Azerbaidjan.

ACG este cel mai mare câmp de petrol și gaze din Marea Caspică, acoperind peste 432 de kilometri pătrați.

În 1994 a fost semnat un contract pentru dezvoltarea blocului ACG pentru câmpurile de petrol și gaz pentru 30 de ani.

Rezervele de petrol dovedite ale blocului de petrol și gaz de ACG sunt estimate la 1,2 miliarde de tone, în timp ce rezervele de gaz constituie 350 miliarde de metri cubi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.