Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Azerbaidjanul ar putea furniza Europei 5 miliarde de metri cubi de gaz în plus - ministrul slovac al economiei

Azernews
gaze azerbaidjan TNAP SCP TAP

Asta înseamnă mai mult decât consumul anual de gaz al Slovaciei. Până la 5 miliarde de metri cubi suplimentari de gaze naturale ar putea fi furnizate în fiecare an Europei Centrale și de Est din Azerbaidjan, a anunțat ministrul interimar al Economiei, Karel Hirman. El a vorbit în legătură cu un memorandum de înțelegere semnat marți, 25 aprilie, între operatorii de sisteme de transport de gaze din Bulgaria, România, Ungaria, Azerbaidjan și Slovacia, scrie spectator.sme.sk.

"Prin conductele de gaz care există deja între țările noastre - adică din Turcia, prin Bulgaria, România și Ungaria până în Slovacia - vorbim despre posibilitatea de a furniza în total până la 5 miliarde de metri cubi de gaz pe an tuturor acestor țări, ceea ce reprezintă un volum destul de interesant", a spus Hirman, citat de agenția de presă TASR.

Ministrul a subliniat că gazul din Azerbaidjan ar elimina eventualele probleme cu livrările din Rusia. El a adăugat că noile livrări nu vor afecta prețul gazelor în Slovacia, care sunt legate de prețurile spot de pe piață.

Memorandumul

Hirman a semnat la Sofia, în Bulgaria, memorandumul de înțelegere pentru sprijinirea cooperării dintre operatorul slovac de gazoducte Eustream, Bulgartransgaz din Bulgaria, operatorul român Transgaz, FGSZ din Ungaria și compania azeră SOCAR.

Prin semnarea memorandumului, țările participante transmit un semnal că sunt pregătite să creeze un nou coridor pentru importul de gaze naturale în Europa, să coopereze cu partenerii din Azerbaidjan pentru a-și dubla exporturile de gaze către Uniunea Europeană și să contribuie la diversificarea generală a aprovizionării cu gaze în regiune, a precizat Ministerul slovac al Economiei într-un comunicat de presă.

Furnizări alternative de gaz

Memorandumul se referă la inițiativa comună Solidarity Ring (STRING), sprijinită de Comisia Europeană, care are ca scop creșterea securității aprovizionării cu gaze naturale a Uniunii Europene și, în special, a Europei Centrale și de Sud-Est. Inelul Solidarității are ca scop modernizarea sistemelor de rețele de transport din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia pentru a permite livrări suplimentare de gaze din surse alternative, de exemplu din Azerbaidjan, către clienții europeni, a precizat Eustream pe site-ul său.

"Gazul transmis din Azerbaidjan prin sud-estul Europei către Slovacia ar putea ajunge mai departe pe alte piețe cheie din UE, întrucât Eustream dispune de capacități de transport solide către toate țările vecine, inclusiv Ucraina", a declarat Rastislav Ňukovič, directorul general al Eustream.

Experții consideră că gazele naturale din Azerbaidjan reprezintă una dintre alternativele la importurile de gaze din Rusia.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.