Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Azerbaidjanul face o mișcare interesantă: A instalat un prim punct de control la intrarea unei axe vitale spre Armenia

Twitter
armenia azerbadjan Lakin Nagorno Karabah

Azerbaidjanul a anunţat că a instalat un prim punct de control la intrarea în coridorul Lachin, singura axă care leagă Armenia de regiunea disputată Nagorno-Karabah, relatează duminică AFP.

"Începând de la ora locală 12:00 (08:00 GMT), 23 aprilie, a fost înfiinţat un post de frontieră (...) pe teritoriul suveran al Azerbaidjanului, la intrarea drumului Lachin-Khankendi", au anunţat gărzile de frontieră azere într-un comunicat, spunând că s-a acţionat "în răspuns" la o decizie similară luată de Erevan sâmbătă, scrie agerpres.ro.

O astfel de măsură, o premieră de la scurtul război dintre Azerbaidjan şi Armenia din 2020, a fost pusă în aplicare şi "pentru a preveni transportul ilegal de forţă de muncă, arme şi mine de pe teritoriul Armeniei pentru formaţiuni ilegale de bandiţi armeni pe teritoriul Azerbaidjanului", au precizat ei.

"Pe 22 aprilie, camerele de supraveghere ale Ministerului Apărării au înregistrat intrarea pe teritoriul azer a două containere în scopuri militare şi a unui convoi de vehicule militare armene, contrar Declaraţiei trilaterale şi normelor şi principiilor dreptului internaţional", a susţinut diplomaţia azeră într-un comunicat, denunţând "ameninţări şi provocări" din partea Erevanului.

Ministerul de Externe din Azerbaidjan a susţinut că instalarea unui punct de control "va servi la transparenţa mişcărilor (...), a statului de drept şi, astfel, la asigurarea siguranţei şi securităţii mişcărilor".

Potrivit gărzilor de frontieră azere, forţa rusă de menţinere a păcii, desfăşurată în regiune, şi "centrul de monitorizare ruso-turc" au fost "informate" despre o astfel de decizie.

Cele două foste republici sovietice din Caucaz s-au ciocnit în timpul unui scurt război în 2020 pentru controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah, câştigat de Baku, fără ca cele două părţi să ajungă la un acord de pace.

O regiune muntoasă populată în principal de armeni şi care s-a separat de Azerbaidjan la dezmembrarea Uniunii Sovietice, disputa asupra Nagorno-Karabah continuă să tensioneze relaţiile dintre Erevan şi Baku. Conflictul din 2020 a condus la înfrângerea militară a armenilor şi la un acord de încetare a focului susţinut de Rusia, care a desfăşurat trupe de menţinere a păcii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.