Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Azerbaidjanul poate livra Europei energie pentru un secol

Caspian News
azerbaijan azerbaidjan steag

Azerbaidjanul poate fi un furnizor de încredere de energie pentru Europa, timp de o sută de ani, a declarat luni președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, cu ocazia unei vizite în Ungaria, a informat Ria Novosti.

„Țara noastră are suficientă energie pentru a satisface nevoile Europei, ca furnizor de încredere pentru următoarea sută de ani”, a declarat Aliyev în timpul unei întâlniri cu premierul ungar Viktor Orban, a informat agenția de știri MTI.

Orban, la rândul său, a spus că Azerbaidjanul a promis că va dubla cantitatea de gaz natural furnizată Europei până în 2027 și a semnat, de asemenea, un acord cu Georgia, Ungaria și România pentru a furniza energie electrică verde în Europa via Marea Neagră.

"Atât gazele naturale, cât și electricitatea provenind din Azerbaidjan trec prin Ungaria, așa că și Ungaria beneficiază de această nouă situație. Suntem bucuroși că Ungaria devine parte a soluției, nu o problemă în ceea ce privește aprovizionarea cu energie a Europei", a spus Orban.

De asemenea, agenția raportează că Aliyev i-a invitat pe Orban și pe președintele Katalin Novak, cu care de asemenea s-a întâlnit și în timpul vizitei la Budapesta, să efectueze o vizită oficială în Azerbaidjan.

În timpul vizitei au fost semnate șapte acorduri, cel mai important fiind o declarație privind parteneriatul strategic extins. Celelalte au vizat, printre altele, cooperarea în domeniul gazelor naturale, agriculturii, cercetării spațiale și migrației.

Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, a declarat anterior că Ungaria, România, Bulgaria și Slovacia au făcut apel la CE să aloce fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii în vederea aprovizionării cu gaz azer a Europei, deoarece acest lucru răspunde intereselor întregii regiuni. Potrivit ministrului, va deveni clar dacă UE este pregătită să treacă de la discuțiile despre diversificarea ofertei la luarea de măsuri și implementarea lor. În septembrie, Szijjarto a anunțat, la întâlnirea miniștrilor energiei din statele turcice, că volumul de gaze care vine din Azerbaidjan către Europa se va dubla în următorii ani, afirmând că aceasta este cea mai realistă posibilitate de diversificare a aprovizionării europene cu energie.

Ministerul de Externe al Ungariei a declarat că Ungaria lucrează la diversificarea aprovizionării cu gaze către țară, dar nu va fi posibilă înlocuirea resurselor energetice rusești pe termen scurt. Pe lângă creșterea importurilor de gaz azer, Ungaria este interesată de creșterea livrărilor de GNL către țară printr-un terminal de pe (insula) croată Krk și dezvoltarea unui zăcământ de gaze în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.