Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Azerbaidjanul şi autorităţile separatiste anunţă încetarea focului

war and peace, razboi pace

Azerbaidjanul şi autorităţile separatiste din Nagorno-Karabah au anunţat marţi încheierea unui acord de încetare a focului care să pună capăt ciocnirilor violente din ultimele patru zile, soldate cu cel puţin 64 de morţi în această zonă strategică din Caucaz, transmite AFP. 'Operaţiunile militare au fost oprite marţi la ora 12.00 (08.00 GMT)', a precizat Ministerul Apărării de la Baku, într-un comunicat.

'A fost încheiat un acord de încetare a ostilităţilor. Noi am ordonat să se înceteze tirurile', a declarat anterior pentru France Presse un purtător de cuvânt al ministerului apărării al regiunii separatiste. Ostilităţile - cele mai violente de la acordul de încetare a focului încheiat în 1994 - au izbucnit în noaptea de vineri spre sâmbătă, provocând decesul a cel puţin 64 de persoane, atât civili, cât şi militari, şi rănirea altor sute.

În paralel, o reuniune a grupului de la Minsk pentru Nagorno-Karabah, din cadrul OSCE, coprezidat de Franţa, SUA şi Rusia, urma să înceapă la Viena la ora 13.00 GMT. Conform anunţul făcut de diplomaţia franceză, 'cu acordul părţilor, copreşedinţii american, francez şi rus ai grupului de la Minsk se vor deplasa în zilele următoare la Baku, la Erevan şi în Nagorno-Karabah'. Azerbaidjan şi Armenia, două foste republici sovietice din sudul Caucazului, se află în conflict de la sfârşitul anilor 1980 asupra Nagorno-Karabah. Populat în majoritate de armeni, dar alipit Azerbaidjanului în epoca sovietică, Nagorno-Karabah a fost scena unui război ce a făcut 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi între 1988 şi 1994.

În pofida unui acord de încetare a focului în 1994, nu a fost semnat un tratat de pace, de-a lungul frontierei de demarcaţie având loc ciocniri armate în mod regulat, care au escaladat în ultimele zile, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.